investEU
Delen

Hydrama Grand Hotel

Oud tabaksmagazijn krijgt eerherstel als traditioneel hotel

Over dit project

Als sinds de bouw in 1924 speelt het Hermann Spierer-tabaksmagazijn een karakteristieke rol in het Noord-Griekse stadje Drama, het toenmalige centrum van de tabaksteelt. Het gebouw, dat van 1974 tot 2016 leegstond, is nu verbouwd tot een luxehotel, het Hydrama Grand Hotel, door ondernemer Manolis Ledakis. Daardoor kan het opnieuw een rol te spelen in het dagelijkse leven van de stad.

Van afgedankt pakhuis tot luxehotel

Het Spierer-tabaksmagazijn werd gebouwd door de Oostenrijkse architect Konrad von Vilas voor de Zwitserse tabakshandelaar Herman Spierer. Het 7500 m² grote gebouw met zijn imposante verwerkingsruimtes en droogkamers voor tabak staat op de lijst van industriële monumenten uit de beginjaren van het interbellum.

Voor de verbouwing is meer dan 15 miljoen euro aan steun verleend in het kader van het programma Concurrentievermogen en ondernemerschap van het nationaal strategisch referentiekader 2007-13. Inbegrepen in dit bedrag zijn een nationale bijdrage van 1,2 miljoen euro en een EU-bijdrage van 6,8 miljoen. De rest van het geld kwam van particuliere investeerders en van een lening van de Griekse Investeringsbank in het kader van het EU-financieringsinstrument Jessica.

"Ondanks alle moeilijkheden en belemmeringen tijdens de verbouwing is het ons gelukt het project te voltooien. Het hotel is een prachtige aanwinst voor de stad en de regio en tegelijk een trekpleister voor bezoekers uit Griekenland en de rest van de wereld," aldus eigenaar Manolis Ledakis.

Feiten en cijfers
  • 55 permanente banen
  • 16.000 gasten per jaar
  • Opgenomen in de monumentenlijst van het ministerie van milieu, ruimtelijke ordening en openbare werken en erkend als monument van historische waarde door het ministerie van cultuur
  • Lid van een netwerk van soortgelijke historische monumenten in Griekenland en Europa dat streeft naar een interculturele dialoog
Coördinator:
Ministerie van financiën en ontwikkeling
EU-financiering:
EUR 1 900 000
Partners:
TACHYDOMI S.A.
Locatie:
Griekenland, Drama
Looptijd:
2006 - 2016
ECAS Login