investEU
Megosztás

Hydrama Grand Hotel

Történelmi dohányraktár helyreállítása és hagyományos hotellé alakítása

A projektről

Az 1924-ben épült Hermann Spierer dohányraktár az észak-görögországi Dráma város jelképe, mióta a település dohánytermesztő központként élte fénykorát. Az 1974 és 2016 között nem hasznosított épületet luxushotellé (Hydrama Grand Hotel) alakította át Manolisz Ledakisz vállalkozó. Így az épület ismét szerves részévé vált a város mindennapi életének.

Kihasználatlan raktárépülettől a luxushotelig

A Spierer dohányraktárat az osztrák Konrad von Vilas tervei alapján Herman Spierer dohánykereskedő építtette. A 7 500m²-es műemléképület a két világháború közötti korai időszak ipari építészetének jegyeit viseli, figyelemre méltó feldolgozócsarnokaival és dohányszárítóival.

A 2007–2013-as nemzeti stratégiai referenciakeret  „Versenyképesség és vállalkozás” programja több mint 15 millió eurót biztosított az átalakítási munkálatokhoz. A nemzeti szintű hozzájárulás 1,2 millió eurót, míg az uniós finanszírozás 6,8 millió eurót tett ki. További forrásokat jelentett a magántőke bevonása és a Görög Beruházási Bank hitele, melyet az EU JESSICA kezdeményezésének keretében nyújtott.

„Az építkezés során tapasztalt nehézségek és akadályok ellenére a munka elkészült, és a szálloda a város és a régió ékességeként egyaránt vonzza a görög és a külföldi vendégeket.” – nyilatkozott a tulajdonos, Manolisz Ledakisz.

Részletek és adatok
  • 55 állandó munkahely
  • Évente 16 000 vendég
  • A Környezetvédelmi, Területrendezési és a Közmunkáért felelős Minisztérium műemlékké, a Művelődésügyi Minisztérium történelmi műemlékké nyilvánította az épületet
  • A hasonló görögországi és európai történelmi emlékhelyekkel folytatott kapcsolatépítés és kultúrák közötti párbeszéd
Koordinátor:
Pénzügyi és Fejlesztési Minisztérium
Uniós finanszírozás:
EUR 1 900 000
Partnerek:
TACHYDOMI S.A.
Helyszín:
Görögország, Dráma
Időtartam:
2006 - 2016
ECAS Login