investEU
Podijelite

Hydrama Grand Hotel

Poznato staro skladište duhana restaurirano i pretvoreno u tradicijski hotel

O ovome projektu

Skladište duhana Hermann Spierer sagrađeno je 1924. te je od davnih dana, kada je bilo središnja točka proizvodnje duhana, simbol sjevernogrčkoga grada Drame. Zgrada je od 1974. do 2016. bila napuštena, a zatim ju je poduzetnik Manolis Ledakis pretvorio u luksuzan hotel – Hydrama Grand Hotel. Sada ponovno ima ulogu u svakodnevnom životu grada.

Od zapuštenog skladišta do luksuznoga hotela

Skladište duhana Spierer sagradio je austrijski arhitekt Konrad von Vilas za švicarskog trgovca duhanom Hermanna Spierera. Ta zgrada površine 7 500 m² proglašena je spomenikom rane međuratne industrijske arhitekture, s veličanstvenim dvoranama i sušionicama duhana.

U okviru programa „Konkurentnost i poduzetništvo” unutar Nacionalnog strateškog referentnog okvira za 2007. – 2013. više od 15 milijuna eura namijenjeno je pretvorbi skladišta u hotel. To je uključivalo nacionalni doprinos od 1,2 milijuna eura i sredstva EU-a u iznosu od 6,8 milijuna eura. Dodatna sredstva osigurana su iz privatnoga kapitala i zajma grčke investicijske banke u okviru EU-ova financijskog instrumenta JESSICA.

„Unatoč svim poteškoćama i preprekama s kojima smo se suočili u fazi gradnje projekta, rad smo priveli kraju. Hotel sada krasi grad i regiju te privlači posjetitelje iz Grčke i inozemstva”, kaže vlasnik Manolis Ledakis.

Činjenice i brojke
  • 55 stalnih radnih mjesta
  • 16 000 gostiju godišnje
  • Na popisu spomenika Ministarstva zaštite okoliša, prostornog planiranja i javnih radova te na popisu povijesnih spomenika Ministarstva kulture
  • Povezivanje sa sličnim povijesnim spomenicima u Grčkoj i Europi te razvoj međukulturnog dijaloga
Koordinator:
Ministarstvo financija i razvoja
Financiranje sredstvima EU-a:
EUR 1 900 000
Partneri:
TACHYDOMI S.A.
Mjesto:
Grčka, Drama
Rokovi:
2006 - 2016
ECAS Login