investEU
Споделете

Hydrama Grand Hotel

Историческа сграда на тютюнев склад е възстановена и превърната в традиционен хотел

За този проект

Построеният през 1924 г. тютюнев склад на Херман Шпирер е емблема на северния гръцки град Драма от периода му на процъфтяващ център на производството на тютюн. Сградата, изоставена в периода между 1974 г. и 2016 г., е превърната в луксозен хотел — Hydrama Grand Hotel — от предприемача Манолис Ледакис. Това дава възможност тя да продължи да бъде част от ежедневието на града.

 

От изоставен склад до луксозен хотел

Тютюневият склад на Шпирер е построен от австрийския архитект Конрад фон Филас за швейцарския тютюнотърговец Херман Шпирер. Сградата с площ 7500 m² е паметник на индустриалната архитектура от ранния период между двете световни войни, като се отличава с внушителни помещения за преработка и сушене на тютюн.

Над 15 млн. евро от средствата за превръщането на склада в хотел са осигурени от програмата „Конкурентоспособност и предприемачество“ по линия на Националната стратегическа референтна рамка за 2007 — 2013 г. Националното участие е 1,2 млн. евро, а финансирането от ЕС — 6,8 млн. евро. Допълнително финансиране е осигурено от частни капитали и заем от Гръцката инвестиционна банка в рамките на финансовия инструмент на ЕС JESSICA.

„Въпреки всички трудности и пречки, пред които бяхме изправени в периода на строителство, работата бе свършена и сега хотелът е истинско украшение за града и региона и място, което привлича посетители от Гърция и чужбина“,  заяви собственикът Манолис Ледакис.

Факти и цифри
  • 55 постоянни работни места
  • 16 000 гости годишно
  • паметник, включен в списъка на Министерството на околната среда, физическото планиране и благоустройството и исторически паметник, включен в списъка на Министерството на културата
  • изграждане на мрежи с подобни исторически паметници в Гърция и други страни от Европа и развитие на междукултурен диалог
Координатор:
Министерство на финансите и развитието
Финансиране от ЕС:
EUR 1 900 000
Партньори:
TACHYDOMI S.A.
Местоположение:
Гърция, Драма
Етапи:
2006 - 2016
ECAS Login