investEU
Delen

Verse granaatappels uit Griekenland

Sociale onderneming wil nieuw superfood ontwikkelen

Over dit project

Alfeios Rodi is een innovatieve sociale onderneming die door vrienden en collega's is opgericht om de teelt, opslag, verwerking en verkoop van granaatappels te combineren. De bedoeling is een nieuw superfood te creëren en de Peloponnesos en het Griekse vasteland geleidelijk te veranderen in een van de belangrijkste gebieden in Europa waar granaatappels worden geteeld.

Pomegranates at the heart of a business success story

Greece’s Kathimerini newspaper visits the Alfeios Rodi social enterprise

On 6 October 2017, representatives of Greece’s Kathimerini newspaper and 18 journalists from other European countries visited social enterprise Alfeios Rodi in Koliri, western Greece. The business has 250 shareholders who cultivate, store, process and sell pomegranates. It received €223,541 in EU financing through the European Agricultural Fund for Rural Development and the LEADER programme.

The visit was the third stop in a journey which also took in Latvia and Germany. The journalists underwent an interactive experience that gave them first-hand knowledge of how Alfeios Rodi has become an EU funding success story.

EU-financiering helpt Griekse firma bij aankoop van apparatuur voor granaatappelsap

Bij Alfeios Rodi telen 250 producent-aandeelhouders granaatappels op hun eigen grond en leveren het verse fruit aan het bedrijf, waardoor de kwaliteit in de gehele toeleveringsketen wordt gegarandeerd. De onderneming houdt zich bezig met de opslag, verwerking, verkoop en marketing van de granaatappels en het natuurlijk vruchtensap.

Het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling en het LEADER-programma hebben ruim 223 000 euro aan financiering gegeven, zodat Alfeios Rodi sapmachines kon aankopen. Het volledig geautomatiseerde systeem maakt het sap van a tot z. Het kan ongeveer drie ton grondstoffen per uur verwerken, met een jaarlijkse productiecapaciteit van naar schatting 822 000 liter.

De voorzitter Paraskevas Paraskevopoulos zei: "Ik ben trots op onze aandeelhouders en hun gezamenlijke inzet en vastberadenheid. De goedkeuring van het financieringsplan in het kader van het LEADER-programma heeft hen meer vertrouwen gegeven in het welslagen van het project."

Feiten en cijfers
  • Alfeios Rodi heeft voor minstens 50 nieuwe banen gezorgd
  • bij de onderneming zijn 250 gezinnen betrokken – zowel telers als aandeelhouders
  • de onderneming bezit 165 000 granaatappelbomen in 175 boomgaarden, verspreid over 200 hectare land op het Griekse vasteland en de Peloponnesos
Coördinator:
Ministerie van Agrarische Ontwikkeling – Ontwikkelingsagentschap van Olympia
EU-financiering:
EUR 223 541
Partners:
n.v.t.
Locatie:
Griekenland, Koliri, Pyrgos
Looptijd:
2014 - 2017
ECAS Login