investEU
Partajați

100 de inimi pentru 100 de copii

Un important centru de competențe în chirurgia cardiologia pediatrică

Despre acest proiect

În România, numărul copiilor cu malformații cardiace congenitale este estimat la 1.500 – 2.000, iar fără un tratament corespunzător, șansele de supraviețuire sunt minime. Cu ajutorul proiectului finanțat european „100 de inimi pentru 100 de copii”, specialiștii de cardiologie pediatrică vor putea diagnostica și trata o mare parte din acești copii, oferindu-le astfel o nouă șansă la viață. Pe perioada proiectului, peste 200 de copii au fost evaluați în program, 140 dintre aceștia au fost diagnosticați, iar 113 au fost tratați gratuit (cateterism, ablație sau intervenție chirurgicală propriu-zisă), cu o rată de succes de 99.1%. 

Viețile a peste 300 de copii au fost salvate până în prezent

La Iași, peste 300 de copii cu malformații cardiace congenitale au beneficiat deja de asistență medicală corespunzătoare, datorită cunoștințelor dobândite pe parcursul proiectului „100 de inimi pentru 100 de copii”, rezultatele programului depășind cu mult așteptările.

Mihaela Tomaziu-Todosia, managerul de proiect: „Vorbim despre existența, la Iași, a unui nucleu de specialiști în cardiologie pediatrică și chirurgie cardiologică pediatrică instruit de unii dintre cei mai buni specialiști ai Europei. Putem investiga, diagnostica și trata astăzi, la Iași, un spectru larg de patologii din domeniul cardiologiei pediatrice, iar procesul de formare și transfer de expertiză și experiență continuă permanent”.

Anterior acestui proiect, operațiile pe inimă erau efectuate în România doar pe copii cu vârsta de peste 14 ani. Acum, la Iași, sunt realizate operații și pe copii în vârstă de doar două săptămâni.

Ca o recunoaștere a rezultatelor obținute în baza proiectului, în cadrul Galei Fondurilor Structurale, proiectul „100 de inimi pentru 100 de copii”  unde a obținut locul 2 la categoria „Școala face omul OM”, categorie dedicată proiectelor care vizează formarea profesională, educația pe tot parcursul vieții și adaptarea la cerințele pieței muncii.

Pe baza cunoștințelor dobândite prin planul de investiții pentru Europa #InvestEU, începând cu anul 2016, programul de rezidențiat din România cuprinde ca nouă specialitate și cardiologia pediatrică, iar toți studenții au acces online la cursuri de cardiologie pediatrică.

Fapte și date
  • Instruirea a 75 de medici specialiști și pediatri și 160 de asistenți medicali 
  • 20 de medici și 20 de asistenți din grupul țintă al proiectului au participat la stagii de pregătire la centre de specialitate din străinătate
  • În anul 2015 s-a efectuat gratuit 112 operații, în 2016, echipa a realizat 99 de operații pe inimă,  iar în anul 2017 s-au efectuat alte 70 intervenții
Coordonator:
Universitatea de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa (UMF Iași)
Finanțare europeană:
EUR 4 700 000
Parteneri:
Institutul pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu” (IBCV)
Loc:
România, Municipiul Iași
Interval de timp:
2015 - 2015
ECAS Login