investEU
Delen

Gratis behandelingen voor kinderen met hartafwijkingen

Door de EU gesteund cardiologieproject is groot succes

Over dit project

Naar schatting 1 500 tot 2 000 kinderen in Roemenië hebben aangeboren hartafwijkingen. Zonder de juiste behandeling zijn hun overlevingskansen miniem. Dankzij het door de EU gefinancierde project “100 harten voor 100 kinderen” konden kindercardiologen in 2015 echter meer dan 200 van deze kinderen onderzoeken. Na dit onderzoek kregen 113 kinderen een gratis behandeling via katheterisatie, ablatie of een operatie. 99,1% van de ingrepen was een succes.

300 kinderen krijgen levensreddende behandeling

Het project “100 harten voor 100 kinderen” wordt beheerd door de Medische en Farmaceutische Universiteit van Iași, Roemenië. Het biedt opleidingen in de kindercardiologie aan. Op die manier kregen van 2015 tot 2017 ongeveer 300 kinderen met aangeboren hartafwijkingen een behandeling.

Voorheen ondergingen alleen kinderen boven 14 jaar hartoperaties in Iași. Maar nu worden er kinderen geopereerd die slechts twee maanden oud zijn.

“In Iași hebben we een kerngroep van specialisten in de kindercardiologie, die op hun beurt opgeleid zijn door een van de beste specialisten van Europa. We kunnen een brede reeks aandoeningen onderzoeken, diagnosticeren en behandelen. De opleidingen en kennisoverdracht gaan verder door,” zegt projectleider Mihaela Tomaziu-Todosia.

De ervaring met dit project was voor Roemeense artsenopleidingen in 2016 de aanleiding om kindercardiologie in te voeren als specialisatie. Alle studenten kregen online toegang tot de lessen. Het project kreeg op het Roemeense structuurfondsengala de tweede plaats in de categorie “beroepsopleidingen en levenslang leren stimuleren.”

Feiten en cijfers
  • 75 kinderartsen en 160 medisch assistenten opgeleid in de kindercardiologie
  • 20 artsen en 20 medisch assistenten opgeleid in gespecialiseerde centra in het buitenland
  • alleen al in 2015 kregen 113 kinderen een gratis behandeling
  • het medisch team dat dankzij EU-financiering werd opgeleid in de kindercardiologie, opereerde bovendien 99 hartpatiënten in 2016 en nog eens 70 in 2017
Coördinator:
Universitatea de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa (Medische en Farmaceutische Universiteit van Iași)
EU-financiering:
EUR 4 700 000
Partners:
Prof. dr. George I.M. Georgescu, Instituut voor cardiovasculaire aandoeningen (IBCV)
Locatie:
Roemenië , Iași
Looptijd:
2015 - 2015
ECAS Login