investEU
Podijelite

EU ulaže u čistu energiju

Švedska vjetroelektrana proizvodi električnu energiju za 40 000 ljudi

O ovome projektu

Europska investicijska banka, investicijsko društvo Mirova i Eolus, poduzeće u području energije vjetra, zajednički su financirali gradnju vjetroelektrane Långmarken u Värmlandu u Švedskoj. Sastoji se od osam turbina koje će godinama proizvoditi električnu energiju za 40 000 ljudi, smanjujući emisije ugljikova dioksida i stvarajući nova radna mjesta

Zelena energija vjetra na švedskom jezeru Vänern

U Švedskoj se od sredine prošlog desetljeća ubrzano ulaže u energiju vjetra. Noviji je primjer toga vjetroelektrana Långmarken, otvorena u lipnju 2017.

Izgrađena je u Värmlandu na obalama Vänerna, najvećeg jezera u EU-u, karakterističnog po jakim vjetrovima.

Osam turbina proizvodit će približno 80 milijuna kilovatsati električne energije godišnje, dovoljno za potrebe otprilike 40 000 ljudi.

Vjetroelektrana Långmarken pridonosi ostvarenju EU-ovih i švedskih ciljeva proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i smanjenja emisija ugljikova dioksida. Izgradnju su financirali Europska investicijska banka, investicijsko društvo Mirova i Eolus, poduzeće u području energije vjetra.

Činjenice i brojke
  • vjetroelektrana Långmarken prvi je projekt u Švedskoj koji je financirala Europska investicijska banka (EIB) (sredstva su izdvojena iz Europskog fonda za strateška ulaganja)
  • od osam turbina vjetroelektrane, EIB i Mirova šest su ih kupili sredstvima investicijskog fonda za obnovljive izvore energije Mirova-Eurofideme 3
  • Långmarken je izgrađen na obalama Vänerna, najvećeg jezera u EU-u, gdje stalno pušu jaki vjetrovi
  • vjetroelektrana će proizvoditi 80 milijuna kilovatsati električne energije godišnje, dovoljno za potrebe 40 000 ljudi
Koordinator:
Mirova
Partneri:
Eolus, Mirova
Mjesto:
Švedska, Kristinehamn, Värmland
Rokovi:
2016 - 2018
ECAS Login