investEU
Delen

Bijenhuis Eberlin blijft groeien

Lets familiebedrijf: van bijenkorf tot exportfirma

Over dit project

Krists Ēberliņš is 27 en heeft een master in de Nieuwe media, maar hij is ook al vijf jaar professioneel imker. Hij runt het bijenhuis van de familie in Nīgrande, Letland. Wat begon met één bijenkorf kon dankzij EU-subsidies uitgroeien tot een bijenhuis met 350 kolonies, nieuwe producten en meer export. De familie overweegt nu om de productiefaciliteiten te moderniseren en meer personeel in dienst te nemen.

Modernste apparatuur voor traditioneel Lets bijenhuis

Krists Ēberliņš zat nog op de lagere school toen hij bijen ging verzorgen, en geleidelijk aan werd hij de drijvende kracht achter het familiebedrijf. Al halverwege de 19de eeuw werden er in de familie bijen gehouden, maar tijdens de Sovjetbezetting van Letland raakte de familie alles kwijt. Van een van de buren kregen ze in 1999 een bijenkolonie.

De modernisering begon in 2011 toen de familie Eberlin geld van de EU ontving. Hun eerste aankoop was een krachtige honingslinger zodat ze de honing niet meer met de hand hoefden te oogsten. Ook kwamen er betere kasten die ruimte bieden aan 350 kolonies, de temperatuur beter regelen en makkelijker toegankelijk zijn voor de verzorgers. Later kochten ze inpakmachines en apparatuur voor de productie van bijenbrood. Dankzij dit bijenbrood konden de Eberlins gaan exporteren.

De familie denkt trouwens opnieuw aan modernisering en uitbreiding. Tot slot ontvangt Krists scholen en toeristen die meer willen weten over het leven van de bij, de bestuiving van planten en de voordelen van honing.

Feiten en cijfers

Bijenhuis Eberlin:

  • een van de grootste producenten van honing en bijenbrood in Letlands zuidelijke regio Koerland
  • 350 bijenkolonies die ongeveer 9 ton honing per jaar produceren
  • geeft ieder jaar aan zo'n 180 scholieren en toeristen uitleg over de honingproductie en het belang van bijen voor ecosystemen en landbouw
  • produceert honing voor consumptie en voor huidverzorging in sauna’s, maar ook bijenbrood, stuifmeel en kaarse
Coördinator:
Krists Ēberliņš, imker van bijenhuis Eberlin
EU-financiering:
EUR 1 556
Partners:
N/A
Locatie:
Letland, Nīgrande
Looptijd:
2011 - 2017
ECAS Login