investEU
Deli

Z droni nad morske odpadke

LitterDrone z zelo natančnimi kamerami išče odpadke na naših obalah

O tem projektu

Projekt LitterDran je namenjen izboljšanju kakovosti naših obal in oceanov. Z zelo natančnimi kamerami, ki se pričvrstijo na drone, naredijo posnetke plaž. Te nato analizirajo z uporabo programske opreme za identifikacijo. Namen je preprečiti kopičenje morskih odpadkov. S podporo Evropske komisije je Univerza v Vigu v sodelovanju s španskim združenjem za boj proti morskim odpadkom in inženirskim tehnološkim podjetjem Grafinta razvila LitterDrone.

Droni in zelo natančne kamere skrbijo za naše obale

LitterDrone je inovativen sistem za boj proti odpadkom na obalnih območjih. Temelji na uporabi dronov, na katere se pričvrstijo zelo natanačne kamere. Sistem omogoča določitev izvora odpadkov in mest, kjer je njihova gostota največja. Te informacije bodo po besedah vodje projekta Fernanda Martína koristne za preprečevanje učinkov morskih odpadkov.

Fernando poudarja, da moramo začeti reševati vprašanje morskih odpadkov: saj ne onesnažujejo le naših obal, pač pa povzročajo hude izgube industriji, kot sta tradicionalno ribištvo ali turizem.

Po mnenju Jesúsa Gaga s španskega inštituta za oceanografijo je naš planet vse bolj ogrožen s plastiko. Ta problem moramo reševati skupaj. Projekti, kot je LitterDrone, dobro ponazarjajo, kako lahko tehnologija pomaga pri iskanju novih rešitev za boj proti tej epidemiji“.

Podpora takim projektom bo pomagala zaustaviti kopičenje plastike na našem planetu. To je ena od prednostnih nalog Evropske komisije, ki je sklenila tudi prepovedati uporabo plastike za enkratno uporabo od leta 2021.

Dejstva in številke
  • Po podatkih španskega generalnega direktorata za trajnost obal in oceanov vsako leto na španskih obalah najdejo 39 000 kosov odpadkov
  • Od tega jih je 72 % plastičnih, plastika pa je eden najnevarnejših materialov za okolje
  • Po podatkih Univerze v Gantu vsaka Evropejka oziroma Evropejec na leto zaužije do 6 400 delcev mikroplastike, ki se nahajajo v rakih, školjkah in morski hrani
  • Vsako leto zaradi plastičnih odpadkov pogine približno 100 000 morskih sesalcev
  • • Mikroplastika lahko vpliva na naš hormonski sistem in poškoduje pljuča. Natančen vpliv mikroplastike na naše zdravje še ni povsem raziskan
Koordinator:
Univerza v Vigu
Partnerji:
Špansko združenje za boj proti morskim odpadkom, Univerza v Vigu, Grafinta S.A.
Kraj:
Španija , Vigo (Pontevedra)
Časovni okvir:
2017 - 2019
ECAS Login