investEU
Delen

Duurzame bussen in Gelderland

Investeren in milieuvriendelijke bussen voor een schoner milieu

Over dit project

Sinds juni 2016 rijdt de eerste waterstofbus in een reguliere dienstregeling in Apeldoorn. De bus stoot alleen water uit en draagt bij aan betere luchtkwaliteit. De bus is bovendien bijna geluidloos. Het Gelderse bedrijf Hymove heeft de technologie voor de waterstofbus ontwikkeld met financiële steun van de Europese Unie. 

Media tour met waterstofbus van HyMove

Het evenement vond plaats in het kader van de Europese mobiliteitsweek

Op 21 september organiseerde de Europese Commissie samen met Syntus en HyMove een media tour met de Arnhemse waterstofbus. Aanleiding was de Europese Week van de Mobiliteit. Tijdens deze week stonden duurzame, alternatieve vormen van mobiliteit centraal. Eén van deze alternatieven is rijden op waterstof.

Regionale media waren aanwezig tijdens deze tour. Vertegenwoordigers van de provincie Gelderland, Syntus en HyMove vertelden over de technologie en hoe de EU een boost heeft gegeven aan deze innovatie. 

Tijdens de discussie, geleid door een journalist van BNR Nieuwsradio, werd geconcludeerd dat de EU de ontwikkeling van innovatieve technologieën versnelt en dat stakeholders blij zijn met de steun vanuit Europa. Voor een grootschalige inzet van waterstofbussen is meer geld nodig en een goede waterstofinfrastructuur.

U zoekt financiële steun voor projecten die ook milieukwesties aanpakken? Lees meer over EU-financieringsmogelijkheden:

Schonere lucht door waterstofbussen in Gelderland

Luchtverontreiniging leidt bij veel mensen tot gezondheidsklachten. Het verkeer is een belangrijke veroorzaker van luchtverontreiniging. In 2016 hebben overheid en OV-bedrijven afgesproken dat vanaf 2025 alleen nog maar schone bussen rijden in het openbaar vervoer.  

Waterstofbussen zijn schone bussen die alleen waterdamp uitstoten en daarmee bijdragen aan een betere luchtkwaliteit. Ze zijn bovendien bijna geluidloos.  

Het Gelderse bedrijf Hymove, OV-bedrijf Syntus en de provincie Gelderland zijn in 2015 met een waterstofbussen-project begonnen. Hymove heeft met een subsidie van € 50.000 van de Europese Unie en de provincie een brandstofcelsysteem ontwikkeld voor OV-bussen. Dit systeem zet waterstof om in elektriciteit voor de elektrische aandrijving. Dat zorgt ervoor dat bussen alleen schone waterdamp uitstoten. Sinds de zomer van 2016 rijdt de eerste waterstofbus in een reguliere dienstregeling in Apeldoorn. 

De vraag naar elektrische bussen is sterk gestegen. HyMove verwacht in de komende 10 jaar bij nog eens 200 bussen een brandstofcelsysteem te kunnen inbouwen. Dit zorgt voor zo’n 665 extra banen in de regio. 

Feiten en cijfers
  • Commerciële waterstofbus rijdt in Apeldoorn
  • Doel: 200 bussen en meer dan 600 banen in de komende 10 jaar
  • Verbetering  van de luchtkwaliteit

 

 

Coördinator:
Hymove
EU-financiering:
EUR 50 000
Partners:
Syntus, Provincie Gelderland
Locatie:
Nederland, Regio Apeldoorn
Looptijd:
2015 - 2017
ECAS Login