investEU
Deli

Letalski muzej v Szolnoku

Interaktivni muzej je oživil nekoč propadajočo sosesko

O tem projektu

Interaktivni letalski muzej RepTár v Szolnoku na Madžarskem so odprli s finančnimi sredstvi EU, v njegovih razstavnih prostorih pa je našlo dom nekaj izjemnih primerkov iz zgodovine letalstva. Naložba je pripomogla k revitalizaciji nekoč zanemarjene soseske, saj so v bližini muzeja odprli nove trgovine in kavarnice.

RepTár – aviation museum and EU pilot project

Combined museum and theme park offers new tourist experience
#investEU installation at RepTár Aviation Musuem in Szolnok

The RepTár aviation museum was named ‘Tourist Attraction of the Year’ by national tourism experts in 2016 – the year it opened. It received significant EU funding and played a big part in regenerating a previously run-down area of the city of Szolnok, Hungary. The museum’s popularity has helped to increase the city’s attractiveness to tourists.

A press event organised by the European Commission Representation in Hungary was held at RepTár on 14 November 2017. Journalists were able to admire retired and restored aircraft, including historic warplanes, helicopters and engine models.

At the event it was underlined that in 2014-20, the EU is devoting HUF 1,300 billion (over €4 billion) to local and regional development. Of this, HUF 15 billion (around €48 million) goes to Szolnok. Another HUF 54 billion (€172 million) is spent on development of transport, education and infrastructure in Jász-Nagykun-Szolnok county, of which Szolnok is the seat.

Starodobna letala v muzeju letalstva in oživitev mesta Sszolnok

Interaktivni muzej letalstva RepTár v Szolnoku na Madžarskem so odprli leta 2016. Z več kot 4 500 m2 razstavnih prostorov in približno 60 000 m2 celotne površine je postal prava mestna atrakcija. Že nekaj mesecev po odprtju so v njem pozdravili desettisočega obiskovalca, istega leta je muzej osvojil tudi nagrado kot turistična znamenitost leta.

Muzej ima pomembno vlogo tudi v razvoju mesta. Zgradili so ga na degradiranem zemljišču poleg nekdanje železniške postaje, EU je prispevala skoraj 6,5 milijona evrov. Naložba se je obrestovala za vse mesto, saj so v okolici zrasle nove trgovine, gostinski in drugi lokali.

Dejstva in številke
  • 4 500 m2 notranjega razstavnega prostora
  • celotna površina meri 60 000 m2
  • skoraj 6,5 milijona evrov finančne podpore EU
Koordinator:
Neprofitni zavod RepTár, Szolnok
Finančna sredstva EU:
EUR 6 500 000
Partnerji:
Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt.
Kraj:
Madžarska, Szolnok
Časovni okvir:
2012 - 2016
ECAS Login