investEU
Megosztás

RepTár Interaktív Repülőmúzeum

Interaktív repülőmúzeumnak köszönhetően újult meg az egykor lepusztult városrész

A projektről

A szolnoki RepTár repülőmúzeum közel kétmilliárd forintos uniós támogatással valósult meg és általa újult meg az egykor elhanyagolt városrészt. Szolnok város repülőmúzeuma különleges repüléstörténeti kiállítóhely, ám a beruházásnak köszönhetően nem csupán egy múzeum jött létre, hanem a környezete is virágzásnak indult: a látványosság közelében új üzletek, cukrászdák nyíltak.

RepTár – Repülőmúzeum és Európai Uniós mintaprojekt

Egyszerre repülőmúzeum és élményeket kínáló tematikus park
#investEU installáció a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban

Már a megnyitó évében – 2016-ban – elnyerte az « Év Turisztikai Attrakciója » címet. A jelentős uniós forrásból megvalósult fejlesztés nem csak egy korábban elhanyagolt szolnoki terület rehabilitációjában játszott szerepet, hanem látogatottságával nagyban hozzájárul a város turisztikai vonzerejének öregbítésében.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete 2017. november 14-én tartott sajtóeseményt a múzeumban, melynek keretében a sajtó képviselőinek lehetőségük nyílt megtekinteni a nyugdíjazott és restaurált repülőgépek egyedülálló emlékparkját, köztük muzeális értékű hadirepülőgépeket, helikoptereket és hajtóműmodelleket. A sajtóeseményen az is elhangzott, hogy a 2014-2020-as uniós ciklusban az EU 1300 milliárd forintnyi forrást fordít település- és területfejlesztésre, melyből 15 milliárd forint Szolnokra, további 54 milliárd forint pedig Jász-Nagykun-Szolnok megye közlekedési, oktatási, infrastrukturális fejlesztésére jut.

Gyarapodó géppark, szépülő környezet a szolnoki repülőmúzeumnál

2016-ban nyitotta meg kapuit a szolnoki RepTár interaktív repüléstörténeti múzeum, amely több mint 4 500 m2 fedett kiállítóterével és mintegy 60 000 m2 alapterületével különleges látványosságnak számít. A múzeum megnyitása után alig egy hónappal már a tízezredik látogatóját fogadhatta, és még ugyanabban az évben elnyerte „Az Év Turisztikai Attrakciója” díjat. 

A RepTár azonban nem csupán turisztikailag, hanem városrehabilitációs szempontból is jelentős: a több mint kétmilliárd forintos uniós támogatással létrejött múzeum egy korábban elhanyagolt, lepusztult területen épült fel, az egykori Indóház környékén. A beruházás az egész városrészre hatással volt: a múzeum környékén sorra jönnek létre az új üzletek, cukrászdák és egyéb fejlesztések. 

Részletek és adatok
  • 4 500 m2 fedett kiállítótér
  • 60 000 m2 alapterület
  • Több mint 2 milliárd forintnyi uniós támogatás
Koordinátor:
RepTár Szolnok Nonprofit Kft.
Uniós finanszírozás:
EUR 6 500 000
Partnerek:
Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt.
Helyszín:
Magyarország, Szolnok
Időtartam:
2012 - 2016
ECAS Login