investEU
Megosztás

eCall automata segélyhívó

A súlyos balesetek számát csökkentheti az Albacomp által fejlesztett segélyhívó

A projektről

Uniós szabályozás írja elő, hogy a 2018. március 31. után forgalomba helyezett új gépjárműveket és kisteherautókat kötelező felszerelni a GPS alapú, automata eCall segélyhívó eszközzel. Az Albacomp RI. uniós támogatás segítségével fejleszt gépjárművekbe utólag beszerelhető eCall rendszert hogy a használt autók sofőrjeinek is rendelkezésére állhasson a segélyhívó. 

eCall segélyhívó a halálos balesetek számának csökkentésére

Az Európai Unió 2010-ben elfogadott irányelve alapján a 2018. március 31. után forgalomba helyezett új gépjárműveket és kisteherautókat kötelező felszerelni a GPS alapú eCall segélyhívó eszközzel.

Az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel közösen olyan eCall fedélzeti eszközt és kommunikációs rendszert fejleszt az Európai Unió támogatásával, amelyet utólag is be lehet szerelni az autóba. Ezáltal az idősebb autók tulajdonosai is élvezhetik a segélyhívó rendszer előnyeit.

Az eCall segélyhívó célja a halálos kimenetelű közúti balesetek számának csökkentése. Az Albacomp eCall rendszer ütközés észlelése esetén a saját SIM-kártyával rendelkező készüléken keresztül automatikusan elküldi a baleset körülményeit – így a GPS-koordinátákat, a baleset idejét, az utasok számát és a gépjármű azonosítóját a 112-es hívószámra, felgyorsítva ezzel a mentési folyamatot.

Részletek és adatok
  • A működő prototípus 2018. szeptember 30-ra készül el
  • A használt járművekkel utazók számára is elérhetővé válik az esetlegesen bekövetkezett balesetek esetén a gyorsabb segítségnyújtás
  • A tervek szerint évente 10 ezer eszközt értékesítenek
  • Több mint egymilliárd forintos fejlesztés 
Koordinátor:
Albacomp RI Kft.
Partnerek:
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Helyszín:
Magyarország, Székesfehérvár
Időtartam:
2016 - 2018
ECAS Login