investEU
Delen

Alternatieven voor antibiotica

Pherecydes Pharma pakt belangrijk volksgezondheidsprobleem aan

Over dit project

Antibioticaresistentie doodt 25 000 mensen per jaar in Europa. Om daar wat aan te doen heeft het Franse bedrijf Pherecydes Pharma natuurlijke alternatieven voor antibiotica ontwikkeld, die gebruikmaken van bacteriofagen, virussen die bacteriën besmetten. Met geld van de EU kon het bedrijf een productie-installatie bouwen voor deze nieuwe soort geneesmiddelen.

Natuurlijke behandeling van bacteriële infecties redt levens

Pherecydes Pharma ontwikkelt bacteriofaagtherapie, een natuurlijke en duurzame behandeling die kan dienen als alternatief voor of aanvulling op antibiotica. De therapie kan worden gebruikt om pathogene bacteriële infecties te genezen en resistentie tegen antibiotica te bestrijden. In samenwerking met ziekenhuizen heeft Pherecydes Pharma al het leven gered van enkele patiënten die niet meer reageerden op antibiotica en vrijwillig deze nieuwe methode wilden testen.

Het bedrijf kreeg 2 446 712 euro van het mkb-instrument van de Europese Innovatieraad voor de periode 2013-17 en zal nog eens 2 246 000 euro ontvangen voor de periode 2018-20. Deze EU-financiering wordt gebruikt om fagen te produceren in overeenstemming met de goede praktijken voor het vervaardigen van geneesmiddelen. Vanaf november 2018 wordt ook de bouw van een productie-installatie in Nantes, Frankrijk, gefinancierd. Deze moet in 2020 de status van “farmaceutisch laboratorium” krijgen. De nieuwe faciliteit maakt het mogelijk deze alternatieve behandeling, die een belangrijk volksgezondheidsprobleem aanpakt, op de markt te brengen.

Feiten en cijfers
  • De EU-financiering is goed voor 65% van het budget van Pherecydes Pharma
  • Drie ziekenhuizen maken gebruik van de bacteriofagenbehandeling
  • Zes patiënten zijn genezen in Frankrijk dankzij methoden van het bedrijf
Coördinator:
Jérôme Gabard
EU-financiering:
EUR 2 446 712
Partners:
Medicen Paris Region, Les Entreprises du medicament, France Biotech
Locatie:
Frankrijk, Parijs
Looptijd:
2013 - 2020
ECAS Login