investEU
Megosztás

Antibiotikum? Van más megoldás!

A Pherecydes Pharma egy fontos közegészségügyi probléma megoldásán dolgozik

A projektről

Az antibiotikum-rezisztencia évente 25 ezer ember halálát okozza Európában. Ez komoly társadalmi kihívás, melynek kezelésére a francia Pherecydes Pharma vállalat antibiotikumokat helyettesítő természetes alternatív gyógykezelést kínál. A cég eljárása bakteriofágok – baktériumokat megfertőző vírusok – használatán alapul. Uniós forrásokból a vállalat építeni tudott egy gyártóüzemet, ahol ilyen típusú gyógyszereket állít elő.

A bakteriális fertőzések természetes kezelése életeket ment

A Pherecydes Pharma fágterápia kifejlesztésén dolgozik. A fágterápia természetes módszeren alapuló, hosszú távú kezelés, amely helyettesíti, illetve kiegészíti az antibiotikummal való gyógyítást. Fágterápiával kezelni lehet a patogén bakteriális fertőzéseket és elejét lehet venni az antibiotikum-rezisztenciának. A kórházakkal folytatott együttműködése során a Pherecydes Pharma már megmentette több olyan önkéntes páciens életét, akinek az egészségügyi állapotán az antibiotikumus kezelés nem segített.

A vállalat 2 446 712 euró összegű uniós finanszírozásban részesült a 2013–2017-es időszakban az Európai Innovációs Tanács kkv-támogató eszköze révén, a 2018 és 2020 közötti időszakra pedig további 2,246 millió eurót fog kapni. Az uniós forrásokat a cég bakteriofágok előállításához fogja felhasználni a gyógyszeripari termékekre vonatkozó helyes gyártási gyakorlatot követve. 2018 novemberében a vállalat – szintén a rendelkezésére bocsátott uniós forrásokból – gyártóüzem létesítésébe kezdett a nyugat-franciaországi Nantes-ban, és a tervek szerint ezen a telephelyen 2020-ban gyógyszeripari laboratórium fog működni. Az új létesítmény lehetővé fogja tenni az alternatív gyógymód piaci forgalmazását, ami megoldást jelenthet az antibiotikum-rezisztencia okozta súlyos közegészségügyi problémára.

Részletek és adatok
  • Az uniós finanszírozás a Pherecydes Pharma költségvetésének 65%-át teszi ki
  • 3 kórház alkalmazza a bakteriofág-kezelést
  • 6 pácienst gyógyítottak meg eddig Franciaországban a vállalat módszerével
Koordinátor:
Jérôme Gabard
Uniós finanszírozás:
EUR 2 446 712
Partnerek:
Medicen Paris Region, Les Entreprises du medicament, France Biotech
Helyszín:
Franciaország, Párizs
Időtartam:
2013 - 2020
ECAS Login