investEU
Podijelite

Alternative antibioticima

Pherecydes Pharma hvata se u koštac s velikim problemom za javno zdravlje

O ovome projektu

Bakterije otporne na antibiotike godišnje usmrte 25 000 Europljana. U nastojanju da se to spriječi, francusko poduzeće Pherecydes Pharma otkrilo je da su bakteriofagi, virusi koji napadaju bakterije, prirodna alternativa antibioticima. Zahvaljujući financiranju EU-a poduzeće je uspjelo izgraditi proizvodni pogon u kojem može proizvoditi tu novu vrstu lijeka.

Prirodno liječenje bakterijskih infekcija spašava živote

Poduzeće Pherecydes Pharma razvija terapiju fagima, prirodan i dugodjelujući lijek koji služi kao alternativa ili dodatak antibioticima. Može se koristiti za liječenje bakterijskih infekcija i u borbi protiv otpornosti na antibiotike. U suradnji s bolnicama Pherecydes Pharma već je spasio živote pacijenata dobrovoljaca koji nisu reagirali na antibiotike.

Poduzeće je dobilo 2 446 712 EUR iz Instrumenta za mala i srednja poduzeća Europskog vijeća za inovacije za razdoblje od 2013. do 2017. te će dobiti dodatnih 2,246 milijuna EUR za razdoblje od 2018. do 2020. Ta će se sredstva EU-a iskoristiti za proizvodnju faga u skladu s farmaceutskom dobrom proizvođačkom praksom. Njima će se od studenoga 2018. financirati uspostava proizvodnog pogona u Nantesu u Francuskoj, koji bi do 2020. trebao dobiti status „farmaceutskog laboratorija”. Tako će se omogućiti stavljanje tog alternativnog lijeka na tržište i pokušati riješiti ozbiljan problem za javno zdravlje.

Činjenice i brojke
  • Sredstva EU-a čine 65 % proračuna poduzeća Pherecydes Pharma
  • Liječenje bakteriofagima dostupno je u 3 bolnice
  • Tom je metodom u Francuskoj izliječeno 6 pacijenata
Koordinator:
Jérôme Gabard
Financiranje sredstvima EU-a:
EUR 2 446 712
Partneri:
Medicen Paris Region, Les Entreprises du medicament, France Biotech
Mjesto:
Francuska, Pariz
Rokovi:
2013 - 2020
ECAS Login