investEU
Dela

Hövding – airbaghjälm för cyklister

Hövding är en airbaghjälm för cyklister i form av en enkel nackkrage

Om detta projekt

Det Malmö-baserade företaget Hövding har utvecklat en airbaghjälm som är resultatet av år av forskning och utveckling. Airbagen är inpackad i en enkel krage som cyklisten bär runt halsen. Kragen innehåller en airbag som utlöses om en olycka inträffar och omsluter då cyklistens huvud.

Den svenska innovationen – en airbag för cyklister

Trots att Sverige är det tredje största cykellandet I Europa så använder enbart 30 % av cyklisterna hjälm. Med anledning av detta skapades Hövding, en ny sorts cykelhjälm som i praktiken är en krage som cyklisten bär runt halsen. Kragen innehåller en hopvecklad airbag som vid fall eller krock utlöses för att skydda cyklistens huvud. Undersökningar visar att Hövding skyddar åtta gånger bättre än en vanlig cykelhjälm. Hövding är ett resultat av flera år av omfattande forskning, som finansierats av EU. 

På grund av den nya lagen i Sverige som 2005 gjorde cykelhjälmar obligatoriska för barn intensifierades diskussionen om vikten av att använda hjälm vilket i sin tur gav upphov till en helt ny idé för två unga svenska entreprenörer.

Airbaghjälmen Hövding utlöses vid fall eller krock på 0,1 sekund och har tre gånger bättre stötupptagning än en vanlig cykelhjälm. Det finns över 1 300 dokumenterade fall där airbaghjälmen har skyddat cyklister i olyckor. Över 62 000 airbaghjälmar har sålts sedan starten och idag finns Hövding tillgänglig i 16 europeiska länder och i Japan.

EU har finansierat Hövding i arbetet med att utveckla hjälmen med bättre och smartare användarfunktioner och EU-finansieringen har därmed möjliggjort för Hövding att under de senaste åren kunna utveckla sin produkt. Hövding är en av Sveriges senaste stjärnor inom innovativ teknologi och airbaghjälmen har blivit en stor trend för den urbana cyklisten.

Fakta och siffror
  • Har mottagit € 1,37 miljoner från Horizon 2020
  • Företagets har för tillfället en stor försäljningsökning på den nordiska marknaden
  • Omkring 62 000 airbaghjälmar har sålts de senaste sex åren, varav hälften av dessa under det senaste året
  • Produkten finns tillgänglig i fysiska butiker på 17 marknader
  • Undersökningar visar att Hövding har räddat cyklister från skador i över 1 300 dokumenterade fall
Samordnare:
Fredrik Carling, VD
Partners:
Ateknea
Plats:
Sverige, Malmö
Tidsram:
2016 - 2020
ECAS Login