investEU
Partajați

Cască de protecție cu airbag pentru bicicliști

Un nou echipament de protecție, purtat ca un guler în jurul gâtului

Despre acest proiect

După ani de cercetare și dezvoltare, compania Hövding, cu sediul la Malmö, a elaborat o cască inovatoare pentru bicicliști. Ea se poartă în jurul gâtului, ca un guler discret. Conține un airbag pliat care se deschide în caz de accident și protejează capul biciclistului.

O firmă inovatoare din Suedia produce airbag-uri pentru bicicliști

Deși deplasarea cu bicicleta este foarte populară în Suedia, numai 30% dintre bicicliști poartă căști de protecție. O lege din 2005 le-a făcut obligatorii pentru copii, ceea ce a generat o dezbatere publică despre importanța lor, dar și o idee de afaceri pentru doi tineri antreprenori.

Au urmat mai mulți ani de activități de cercetare și dezvoltare finanțate de UE, ceea ce a dus la crearea unui nou tip de cască de protecție pentru bicicliști: Hövding. Aceasta are forma unui airbag introdus într-un guler discret, care se activează în caz de impact pentru a proteja capul biciclistului.

Rezultatele arată că Hövding oferă o protecție de 8 ori mai mare decât căștile convenționale.

Airbag-ul se activează în decurs de 0,1 secunde de la coliziune și absoarbe de trei ori mai mult din forța impactului decât o cască obișnuită. Hövding i-a protejat pe bicicliști în peste 1 300 de cazuri documentate. Compania a vândut până acum 62 000 de căști, pe piețele din 16 țări europene și din Japonia.

Fapte și date
  • Hövding a primit 1,37 milioane EUR din partea UE, în cadrul programului Orizont 2020
  • Vânzările companiei au înregistrat o creștere puternică (60-100 %), piețele principale fiind țările din nordul Europei
  • Circa 62 000 de căști s-au vândut în perioada 2011-2017, jumătate dintre acestea doar între 2016 și 2017
  • Compania Hövding este prezentă pe 17 piețe naționale
  • Până în prezent, căștile produse de Hövding i-au protejat pe bicicliști în peste 1 300 de accidente
Coordonator:
Fredrik Carling, director general
Parteneri:
Ateknea
Loc:
Suedia, Malmö
Interval de timp:
2016 - 2020
ECAS Login