investEU
Megosztás

Légzsák kerékpárosoknak

Az innovatív légzsákgallér a hagyományos bukósisakot helyettesíti

A projektről

Egy malmöi cég több évig tartó kutatás és fejlesztés eredményeképpen innovatív fejvédő légzsákkal állt elő. A kerékpárosoknak bukósisak helyett egy diszkrét gallért kell csak hordaniuk. Ez utóbbiban van elhelyezve az összehajtott légzsák, mely balesetkor villámgyorsan felfújódik.

Egy svéd cég innovatív légzsákot gyárt kerékpárosoknak

Noha Svédországban nagyon népszerű a kerékpározás, a biciklistáknak csak 30%-a hord bukósisakot. Egy 2005-ös törvény, amely kötelezővé tette a sisak használatát a gyermekek számára, ráirányította a figyelmet a kerékpárosok biztonságának fontosságára, és ihletként szolgált két vállalkozó szellemű fiatalnak.

Több évig tartó, uniós finanszírozással megvalósuló kutatás és fejlesztés gyümölcseként jött létre a Hövding kerékpáros légzsák. A hagyományos bukósisak helyett a kerékpárosok légzsákgallért hordanak, amely balesetkor felfújódik, és hatékonyan védi a biciklista fejét.

Az eddigi eredmények alapján az innovatív légzsákgallér nyolcszor nagyobb védelmet nyújt, mint a kerékpáros sisak.

Ütközéskor a légzsák egytized másodperc alatt aktiválódik, és háromszor jobb hatásfokkal csillapítja a fejet érő ütés erejét, mint a hagyományos bukósisak. Már több mint 1300 olyan kerékpáros balesetet dokumentáltak, amelyben a Hövding légzsák nyújtott védelmet. A svéd cég ez idáig mintegy 62 ezer légzsákgallért értékesített 16 európai országban és Japánban.

Részletek és adatok
  • A Hövding 1,37 millió euró összegű támogatást kapott az uniós Horizont 2020 program révén
  • A tevékenységét Észak-Európára összpontosító vállalat erőteljes növekedést tudhat maga mögött: árbevétele az utóbbi években csaknem megkétszereződött
  • 2011 és 2017 között a cég mintegy 62 ezer légzsákgallért értékesített, ezek felét 2016-ban és 2017-ben
  • A Hövding 17 ország piacán van jelen
  • Több mint 1300 olyan balesetről tudunk már, amelyben a Hövding légzsák nyújtott védelmet
Koordinátor:
Fredrik Carling, ügyvezető igazgató
Partnerek:
Ateknea
Helyszín:
Svédország, Malmö
Időtartam:
2016 - 2020
ECAS Login