investEU
Споделете

Каска за велосипедисти с въздушна възглавница

Ново защитно оборудване за главата, което се носи като яка около врата

За този проект

Базираната в Малмьо компания Hövding разработи новаторска каска за велосипедисти, която е резултат от продължила години наред изследователска и развойна дейност. Каската е във вид на яка, която се носи дискретно около врата. В яката има сгъната въздушна възглавница, която при инцидент се отваря и обгръща главата на колоездача.

Иновативно шведско предприятие произвежда въздушни възглавници за велосипедисти

Въпреки че колоезденето е много популярно в Швеция, едва 30 % от велосипедистите носят каски. Със закон от 2005 г. те стават задължителни за децата, което поражда дебати за значението на каските и дава бизнес идея на двама млади предприемачи.

Няколко години изследвания, финансирани от ЕС, водят до създаването на Hövding — нов вид каска за велосипедисти. Сгъната въздушна възглавница се поставя дискретно в яка около врата, като при удар се разгъва, за да защити главата на велосипедиста.

Според резултатите Hövding предпазва до 8 пъти по-добре от обикновените каски.

Въздушната възглавница се задейства в рамките на 0,1 секунди след сблъсъка и поема до 3 пъти по-голяма част от силата на удара в сравнение с обикновените каски. Тази новаторска каска е предпазила велосипедистите в повече от 1300 документирани случая. Досега са продадени повече от 62 000 каски Hövding. Те са на пазара в 16 европейски страни и Япония.

Факти и цифри
  • Hövding получи 1,37 млн. евро по програма „Хоризонт 2020“ на ЕС
  • Продажбите на компанията рязко се увеличават (60 — 100 %), като акцентът е поставен върху Северна Европа
  • В периода 2011—2017 г. са продадени близо 62 000 каски; продажбите на половината от тях са реализирани през 2016—2017 г.
  • Hövding присъства на 17 национални пазара
  • Регистрирани са повече от 1300 инцидента, при които каските Hövding са предпазили велосипедистите
Координатор:
Фредрик Карлинг, главен изпълнителен директор
Партньори:
Ateknea
Местоположение:
Швеция , Малмьо
Етапи:
2016 - 2020
ECAS Login