investEU
Evropska unija pomeni priložnosti

EU vlaga v vašo prihodnost. V vsaki državi v Uniji so rezultati že vidni.

Priložnost se začne tukaj

Visokotehnološka drevesa za čisti zrak

.Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije več kot 90 % ljudi živi na območjih, kjer kakovost zraka ne izpolnjuje standardov, določenih v smernicah Svetovne zdravstvene organizacije. Nemško podjetje Green City Solutions je s podporo EU razvilo City Tree – pametni zračni filter iz mahu. Filter zagotavlja čistejši in hladnejši zrak na območjih brez zelenih površin.

Več o tem >

Rastlinjaki na strehah za zmanjšanje emisij CO2

Projekt GROOF z inovativnim pristopom prispeva k zmanjšanju emisij iz stavb in prometa s kombiniranjem delitve energije in lokalne proizvodnje hrane. Projekt delno financira EU, od katere je prejel 2,9 milijona evrov nepovratnih sredstev. Zgrajeni bodo štirje rastlinjaki v štirih državah (Luksemburg, Belgija, Francija in Nemčija), kar bo skupaj omogočilo zmanjšanje emisij CO2 za približno 54 ton na leto.

Več o tem >

Z droni nad morske odpadke

Projekt LitterDran je namenjen izboljšanju kakovosti naših obal in oceanov. Z zelo natančnimi kamerami, ki se pričvrstijo na drone, naredijo posnetke plaž. Te nato analizirajo z uporabo programske opreme za identifikacijo. Namen je preprečiti kopičenje morskih odpadkov. S podporo Evropske komisije je Univerza v Vigu v sodelovanju s španskim združenjem za boj proti morskim odpadkom in inženirskim tehnološkim podjetjem Grafinta razvila LitterDrone.

Več o tem >

Raziščite zgodbe za naložbami EU Raziščite zgodbe za naložbami EU
Raziščite zgodbe za naložbami EU OGLED CELOTNEGA SEZNAMA

Zgodbe o naložbah EU
Deli
ECAS Login