Európai Unió

Kereskedelem

Az EU a világ legnagyobb kereskedelmi szereplője, a globális export és import 16.5%-át bonyolítja le. Megalapításának egyik alapelve a tagjai közötti szabad kereskedelem volt. Kereskedelempolitikai törekvései azonban túlmutatnak a határain: az EU a világkereskedelem liberalizálásának is elkötelezett híve.

Kereskedelem – az egész világra kiterjedő rendszer

A világkereskedelem a Kereskedelmi Világszervezet által lefektetett szabályokon alapul. Ez a szabályozás gondoskodik arról, hogy az országok közötti kereskedelmi megállapodások és kötelmek nyíltak és tisztességesek legyenek.

Az EU kereskedelempolitikája teljes mértékben uniós szinten zajlik. A WTO-szabályok szerinti megállapodások tárgyalásain az Európai Uniót a Bizottság képviseli. A világkereskedelmi rendszer fenntartását és a rendszernek a globális változásokhoz való alkalmazkodását támogató munkája során a Bizottság szorosan együttműködik a tagállami kormányokkal és az Európai Parlamenttel.

A világkereskedelem élén

Az EU a késztermékek és szolgáltatások legjelentősebb exportőre a világon, és több mint 100 ország legnagyobb importpiaca.

Az uniós belső piac a világ legnagyobb egységes piaca. Fogyasztók és befektetők, éljenek bár Európában vagy a világ más tájain, sok hasznát látják annak az egyszerűsített rendszernek, melyet az embereknek, az áruknak, a szolgáltatásoknak és a tőkének szabad mozgást biztosító térség kínál.

Tisztességes és nyílt versenyfeltételek

Az EU az egész világra kiterjedő kereskedelmi kapcsolati hálója révén folytatja a megállapodások megkötését célzó tárgyalásokat. Kereskedelmi partnerek sokaságával köt egyezséget, elsősorban szabad kereskedelmi megállapodásokon keresztül.

A partneri kapcsolatok kiépítésének az a célja, hogy a világ más tájain új piacok nyíljanak meg az EU előtt, ami elősegíti a növekedést és új munkahelyeket teremt Európában. A tengerentúli piacokkal folyó ügyletek például naponta 2 milliárd euró értékű forgalmat jelentenek.

Az EU ezenkívül arra törekszik, hogy kereskedelempolitikájával visszaszorítsa a gyermekmunkát, a kényszermunkát, a környezetkárosítást és az árak ingadozását. E törekvések jegyében születtek azok a rendszerek, amelyek az ellátási láncok átláthatóságát és nyomon követhetőségét biztosítják.

A világ legszegényebb országait illetően az EU a kereskedelmi célokat fejlesztési célokkal ötvözi. A vámkedvezmények alkalmazása, a kis exportvállalkozások támogatása, a kormányzásjavító tanácsadás csak néhány példa arra, hogyan lehet a kereskedelmet és a fejlesztést együtt a növekedés szolgálatába állítani ott, ahol arra a legnagyobb szükség van.

Publication

Kézirat frissítve: 2016 februárjában

A kiadvány a „Közérthetően az Európai Unió szakpolitikáiról” sorozat része.

Back to top