EU-länderna ansvarar själva för sin hälso- och sjukvård. EU:s roll är att komplettera ländernas insatser genom att hjälpa dem att
EU genomför sin politik genom folkhälsostrategin. Insatserna är inriktade på
Hälsan har också betydelse för det ekonomiska välståndet (läs mer i policydokumentet om hälsoinvesteringar).
Särskilda EU-insatser
EU stöder olika typer av förebyggande åtgärder:
EU hjälper länderna att stärka sin beredskap för allvarliga internationella hälsohot och bättre samordna sina insatser, till exempel genom gemensam upphandling av vacciner och andra medicinska motåtgärder.
EU:s smittskyddsmyndighet i Stockholm bedömer nya hälsorisker så att EU snabbt kan ingripa. Myndigheten samlar kunskap om befintliga och nya hot och samarbetar med ländernas myndigheterna för att ta fram ett EU-system för övervakning av sjukdomar.
Alla läkemedel inom EU måste godkännas på nationell nivå eller EU-nivå innan de får släppas ut på marknaden. Man övervakar att läkemedlen är säkra även när de har börjat säljas. Om ett läkemedel visar sig vara farligt, vidtar man snabbt åtgärder och stoppar försäljningen tillfälligt eller drar in försäljningstillståndet.
Kommissionen, nationella myndigheter och Europeiska läkemedelsmyndigheten i London spelar alla en viktig roll i detta arbete. Läkemedelsmyndigheten hjälper de nationella tillsynsmyndigheterna genom att samordna den vetenskapliga utvärderingen av läkemedlens kvalitet, säkerhet och effekt.
Mellan 2014 och 2020 kommer EU att satsa nästan 7,5 miljarder euro på forskning för att förbättra hälsan och vården genom forskningsprogrammet Horisont 2020 .
Tack vare EU kan du lättare söka vård utomlands, t.ex. om det närmaste sjukhuset ligger precis på andra sidan gränsen eller om man bara kan få specialistvård utomlands.
Rätten att få vård i ett annat EU-land klargörs i en EU-lag om patienträttigheter vid utlandsvård. Lagen ska också
Med det europeiska sjukförsäkringskortet kan man lättare få vård då man blir sjuk i ett annat europeiskt land.
EU samarbetar med bland annat Världshälsoorganisationen WHO för att förbättra vården genom forskning, utvecklingsbistånd, bättre tillgång till läkemedel m.m.