Uniunea Europeană

Sănătate

Guvernelor naționale le revine responsabilitatea de a organiza serviciile de asistență medicală și de a garanta furnizarea corespunzătoare a acestora. UE are rolul de a veni în completarea politicilor naționale prin măsuri de natură:

 • să ajute statele membre să atingă obiective comune
 • să genereze economii de scară prin punerea în comun a resurselor
 • să ajute statele membre să răspundă provocărilor comune precum pandemiile, bolile cronice sau presiunea la care sunt supuse sistemele de sănătate în condițiile creșterii speranței de viață.

Politica UE, implementată prin intermediul strategiei în domeniul sănătății, vizează în special:

 • prevenirea - mai ales prin promovarea unui stil de viață sănătos
 • asigurarea accesului tuturor la servicii de asistență medicală de calitate (indiferent de venit, sex, etnie etc.)
 • abordarea amenințărilor grave la adresa sănătății care afectează mai multe țări din UE
 • menținerea unei stări bune de sănătate odată cu înaintarea în vârstă
 • promovarea unor sisteme de sănătate dinamice și a noilor tehnologii.

După cum se arată în documentul de lucru al serviciilor Comisiei „Investind în sănătate”, starea de sănătate a populației afectează și prosperitatea economică.

Acțiuni specifice ale UE

 • UE stabilește norme și standarde aplicabile în toată Europa în ceea ce privește atât produsele și serviciile medicale (ex. medicamente, echipamente medicale și e-sănătate), cât și drepturile pacienților (ex. siguranța pacienților și serviciile de asistență medicală în care sunt implicate cel puțin două țări din UE).
 • UE pune la dispoziția țărilor membre instrumente care facilitează colaborarea și identificarea de bune practici (ex. activități de promovare a sănătății, combaterea factorilor de risc, gestionarea bolilor și a sistemelor medicale)
 • UE finanțează proiecte prin intermediul programului său în domeniul sănătății.

 

Prevenirea bolilor

UE sprijină acțiunile de prevenire a bolilor. De exemplu:

 • promovează etichetarea responsabilă a produselor alimentare, în așa fel încât consumatorii să știe ce mănâncă
 • ia măsuri împotriva cancerului de sân, uterin și colorectal, prin derularea de programe de screening în toată Europa, furnizarea de orientări pentru asigurarea calității tratamentelor, punerea în comun a cunoștințelor și resurselor
 • ia măsuri pentru a promova activitatea fizică și o dietă sănătoasă, încurajând guvernele, ONG-urile și industria să lucreze împreună și ajutându-i pe cetățeni să își schimbe stilul de viață
 • combate fumatul, prin elaborarea legislației privind produsele din tutun și prin derularea de acțiuni de sensibilizare, promovare și sponsorizare.

Combaterea bolilor

UE ajută guvernele naționale să se pregătească mai eficient pentru combaterea amenințărilor la adresa sănătății care afectează mai multe țări și să își coordoneze mai bine reacțiile, de exemplu, permițând achiziționarea în comun a vaccinurilor și a altor materiale sanitare.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, cu sediul la Stockholm, evaluează pericolele emergente, pentru a-i permite Uniunii să reacționeze rapid. Centrul colectează informații referitoare la amenințările existente și potențiale și colaborează cu omologii din statele membre pentru instituirea unor sisteme europene de monitorizare a bolilor.

Produse farmaceutice

Toate medicamentele din UE trebuie să fie aprobate la nivel național sau la nivelul UE, înainte de a fi introduse pe piață. Siguranța unui medicament comercializat în UE este monitorizată pe toată durata de viață a acestuia. Dacă este periculos, se adoptă măsuri rapide: vânzările sunt suspendate sau se retrage autorizația de punere pe piață.

Comisia Europeană, autoritățile naționale și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), cu sediul la Londra, joacă un rol important în acest sistem. EMA vine în sprijinul autorităților naționale de reglementare prin coordonarea activităților de evaluare științifică a calității, siguranței și eficienței medicamentelor.

Cercetare și inovare

Prin programul său în domeniul cercetării, Orizont 2020 , UE va cheltui, în perioada 2014-2020, circa 7,5 miliarde de euro pentru acțiuni de cercetare menite să îmbunătățească sistemele europene de sănătate.

Tratamente în străinătate

UE intervine pentru a ajuta pacienții să obțină asistență medicală în străinătate, atunci când acest lucru este necesar sau ușor de realizat:de exemplu, dacă cel mai apropiat spital se află de cealaltă parte a frontierei sau dacă un tratament specializat este disponibil doar în străinătate.

Dreptul cetățenilor UE de a fi tratați în alt stat membru este clarificat de legislația UE privind drepturile pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere, care:

 • înlesnește colaborarea și schimbul de informații între autoritățile sanitare naționale cu privire la standardele de calitate și de siguranță în domeniul asistenței medicale
 • garantează că rețetele prescrise de medici sunt recunoscute în alte țări din UE
 • pregătește terenul pentru crearea unor „rețele europene de referință” - centre specializate de expertiză care le vor permite specialiștilor din toată Europa să facă schimb de bune practici în domeniul medical.

 

Cardul european de asigurări sociale de sănătate facilitează accesul cetățenilor la servicii medicale dacă se îmbolnăvesc pe durata unei călătorii în altă țară din UE.

Cooperarea internațională

UE colaborează îndeaproape cu parteneri strategici precum Organizația Mondială a Sănătății, în vederea îmbunătățirii serviciilor medicale peste tot în lume. În acest sens, finanțează proiecte de cercetare, furnizează ajutor pentru dezvoltare, sporește accesul la medicamente etc.

Back to top