Európai Unió

Környezetvédelem

Környezetvédelem

Hogyan válhat Európa zöldebbé és fenntarthatóbbá?

Az uniós polgárokat és környezetüket védő környezetvédelmi előírások a legszigorúbbak közé tartoznak a világon. Az EU a tagállami kormányokkal közösen egyértelmű célokat tűzött ki 2020-ra az európai uniós környezetvédelmi politika számára, az az utáni időszakra pedig jövőképet vázolt fel, mely körvonalazza, hová kell az ezt szolgáló kutatási programok, jogszabályok és finanszírozási források segítségével eljutni 2050-ig. A cél, hogy:

  • védelmezzük, megőrizzük és növeljük az Európai Unió természeti tőkéjét;
  • az EU-t erőforrás-hatékony, környezetbarát és versenyképes karbonszegény gazdasággá alakítsuk;
  • megóvjuk az uniós polgárokat a környezeti terheléstől, valamint az egészségüket és jóllétüket veszélyeztető kockázatoktól.

 

Számos területen folyik a munka annak érdekében, hogy az EU veszélyeztetett fajai és természeti területei védelemben részesüljenek, az ivóvíz és a fürdővizek minősége megfelelő legyen, jobb legyen a levegőminőség, javuljon a hulladékgazdálkodás és a káros vegyi anyagok minél kisebb hatást gyakoroljanak a környezetre.

A környezetvédelem és a környezeti innováció új üzleti és foglalkoztatási lehetőségeket teremt, ezek pedig további beruházások megvalósulását idézik elő. Az EU szakpolitikájában nagy hangsúlyt fektet a zöld növekedésre, ezáltal biztosítva, hogy Európa gazdasági növekedése környezeti szempontból fenntartható legyen. Az EU a fenntartható fejlődés világszintű előmozdításában is fontos szerepet játszik.

Back to top