EU-landene er ansvarlige for deres egne uddannelsessystemer, men EU hjælper dem med at fastsætte fælles mål og udveksle god praksis.
Det nye Erasmus+-program er skabt for at gøre noget ved ledigheden blandt de unge ved at øge deres kvalifikationer og beskæftigelsesmuligheder.
EU's ungdomsstrategi støtter lige muligheder inden for uddannelse og beskæftigelse til unge og opfordrer dem til at spille en aktiv rolle i samfundet.
Europass er en række dokumenter, som hjælper folk med at præsentere deres færdigheder og kvalifikationer i et standardformat, der bruges i hele Europa. På den måde kan arbejdsgivere forstå kvalifikationer fra udlandet, og det bliver lettere for arbejdstagere at søge job i andre lande.
Den europæiske referenceramme for kvalifikationer gør det lettere at sammenligne kvalifikationer fra forskellige lande ved at knytte eksamener og uddannelsesniveau til en fælles referenceramme. Den skal hjælpe europæerne med at studere og arbejde i udlandet.
Gennem Københavnsprocessen samarbejder de europæiske lande (herunder alle EU-landene), fagforeninger og arbejdsgivere om at forbedre erhvervsuddannelserne. Et af resultaterne er det europæiske meritsystem og netværk til kvalitetssikring, som hjælper folk med at arbejde og studere i udlandet.
Formålet med Bolognaprocessen og det europæiske område for videregående uddannelse er at gøre det lettere at bevæge sige mellem uddannelsessystemer i Europa ved at fremme gensidig anerkendelse af studieperioder samt sammenlignelige og ensartede kvalitetsstandarder.
EIT's opgave er at gøre det muligt for for Europas bedste højere læreanstalter, forskningscentre og virksomheder at samarbejde om større samfundsmæssige udfordringer.
Marie Skłodowska-Curie-programmet støtter karriereudvikling for og uddannelse af forskere inden for alle videnskabelige grene, især ved at hjælpe dem til at studere og arbejde i forskellige lande og sektorer.