Euroopan digitaalivallankumous – älypuhelimet, ultranopea internet, sovellustalous ja uusien teknologioiden tutkimus English (en) – on suuresti riippuvaista innovoinnista sekä teknologian että markkinoiden alalla. EU on ollut tukemassa toimintaa ja
Internet ja digitaaliteknologiat muuttavat maailmaamme. Digitaalisten sisämarkkinoiden toteuttaminen
Tavaroiden ja palveluiden verkkokauppa ei vielä toimi esteettä:
Digitaalisten sisämarkkinoiden ajatuksena on yhdentää 28 kansallista markkina-aluetta yhdeksi yhteiseksi markkina-alueeksi. Hyvin toimivat digitaaliset sisämarkkinat voisivat kasvattaa EU:n taloutta jopa 415 miljardilla eurolla vuodessa ja luoda satoja tuhansia työpaikkoja.
Digitaalisia sisämarkkinoita koskevaan strategiaan kuuluu 16 aloitetta, jotka liittyvät esimerkiksi tekijänoikeuksiin ja tietoverkkojen turvallisuuteen. Strategiaa toteutetaan vuoden 2016 loppuun asti. Siihen kuuluu:
Digitaaliteknologia on keskeinen osa EU:n talouskasvustrategiaa. Internetin päivittäisiä käyttäjiä on Euroopassa noin 250 miljoonaa, mutta toisaalta on 18 % ei ole koskaan käyttänyt sitä.
Digitaalitalous kasvaa 7 kertaa nopeammin kuin muu talous. Kasvu on pitkälti laajakaista-internetin English (en) ansiota. Nopeilla laajakaistaverkoilla on yhtä mullistava vaikutus kuin sähkö- ja liikenneverkoilla sata vuotta sitten. Ne raivaavat myös tietä innovatiivisille palveluille, kuten sähköiselle terveydenhuollolle, älykkäille kaupungeille ja datavetoiselle valmistusteollisuudelle.
Euroopan komissio pyrkii edistämään laajakaistayhteyksien yleistymistä seuraavin keinoin:
Osana digitaalisia sisämarkkinoita koskevaa strategiaa komissio aikoo myös uudistaa EU:n televiestintäsääntöjä ja luoda kannustimia investoinneille nopeisiin yhteyksiin. Tieto- ja viestintätekniikan alan osuus EU:n taloudesta on lähes 5 prosenttia, ja se muodostaa 25 prosenttia yritysten kokonaiskustannuksista. Puolet EU:n tuottavuuden kasvusta on peräisin tieto- ja viestintätekniikkaan tehdyistä investoinneista.
EU:n sääntelytehtävä on muuttunut vuosien mittaan vastaamaan teknologioiden kehitystä ja markkinasuuntauksia. EU:n tehtävänä on
Kunkin EU-maan viranomaiset soveltavat sääntöjä omissa maissaan toisistaan riippumatta, mutta niiden kansalliset sääntelyviranomaiset koordinoivat toimintatapojaan EU:n tasolla Euroopan sähköisen viestinnän sääntelyviranomaisten yhteistyöelimessä (BEREC) English (en) .