Evropska unija

Potrošniki

Sodobna potrošniška politika:

 • varuje pravice potrošnikov z zakonodajo, kar vključuje tudi pomoč pri hitrem in učinkovitem reševanju sporov s trgovci (npr. prek alternativnega reševanja sporov in evropskih potrošniških centrov)
 • prilagaja pravice gospodarskemu in družbenemu razvoju – zlasti na področju digitalnih, energetskih in finančnih storitev
 • jamči varnost proizvodov v prodaji na enotnem trgu
 • pomaga potrošnikom, da se lahko odločajo na podlagi jasnih, točnih in doslednih informacij, npr. pri spletnih nakupih

Trg EU za potrošnike

Učinkovito in povezano gospodarstvo EU mora potrošnikom jamčiti, da bodo lahko uveljavili svoje pravice, kadar se pojavijo težave, denimo pri nakupu blaga in storitev v drugi državi EU.

Evropski program varstva potrošnikov za obdobje 2014–2020 (stroški programa znašajo zgolj 5 evrskih centov na prebivalca na leto) je namenjen izvajanju zakonodaje o varstvu potrošnikov na enotnem trgu in zagotavlja visoko raven pravnega varstva.

Skrb za interese potrošnikov

Politika EU zagotavlja visoko raven varstva potrošnikov na številnih področjih. Stroge varnostne zahteve veljajo za igrače, električne naprave, kozmetiko, zdravila, hrano, vžigalnike, osebno zaščitno opremo, stroje in plovila za rekreacijo.

Stroga pravila zagotavljajo umik in odpoklic izdelkov z napako. EU vsako leto prejme več kot 2 000 obvestil o nevarnih izdelkih, predvsem v zvezi z igračami ter oblačili in tekstilnimi izdelki (npr.: ohlapne vrvice na otroških oblačilih, strupene kemikalije na oblazinjenih izdelkih).

EU tudi varuje širše interese potrošnikov, kar zadeva:

 

 • poštene poslovne prakse
 • zavajajoče oglaševanje in oglaševanje, ki zmanjšuje ugled konkurenčnih znamk (primerjalno oglaševanje)
 • kazalnike in označevanje cen
 • nepoštene pogodbene pogoje
 • prodajo na daljavo in od vrat do vrat
 • počitniške pakete in časovne zakupe
 • pravice potnikov (osebna in poslovna potovanja)

Poštene poslovne prakse

Zaradi porasta finančnih storitev in spletne prodaje je Evropska komisija opredelila pravice potrošnikov pri najemu posojila ali drugih možnostih kreditiranja. Predlagala je tudi smernice za dobro prakso spletnega poslovanja in pravila za vse vidike negotovinskih plačil – vključno s pravico do bančnega računa.

Mnogi ljudje imajo pomisleke glede nakupovanja blaga in storitev v drugih državah EU, saj niso prepričani, da so njihove pravice zaščitene, in ker se bojijo goljufij. Vendar bodo nova pravila EU zaščitila potrošnike pred agresivnimi poslovnimi praksami in nepoštenimi trgovci, ne glede na to, kje kupujejo – v trgovini čez cesto ali na spletni strani v drugi državi EU.

V vsej EU so zdaj nezakonite tudi nepoštene poslovne prakse, denimo zavajajoče oglaševanje in agresivne prodajne strategije (nadlegovanje, prisila in neprimerno vplivanje na potrošnika).

Interesi potrošnikov so že urejeni z zakonodajo o liberalizaciji ključnih javnih storitev:

 

 • javnega prevoza
 • oskrbe z električno energijo in plinom
 • telekomunikacij
 • poštnih storitev

To pomeni, da bi morali imeti potrošniki dostop do cenovno dostopnih in kakovostnih storitev povsod v EU.

Uveljavljanje pravil

Potrošniki lahko uporabijo pravna sredstva, če se pravila EU ne izvajajo pravilno. Zato je potrebno boljše sodelovanje med državami članicami. Sodni postopki so lahko dragi in zamudni, zlasti če potekajo zunaj matične države. Evropska komisija želi spodbuditi zunajsodne poravnave, zato je pripravila mehanizme za reševanje sporov, pri katerih stroškov ni ali so ti zelo nizki, vključno s spletno storitvijo za reševanje sporov, ki bo predvidoma na voljo leta 2016.

Pri uveljavljanju pravic potrošnikov pri čezmejnih sporih pomaga tudi evropska mreža centrov za varstvo potrošnikov, ki rezidentom EU ponuja brezplačno svetovanje in podporo v zvezi z nakupom blaga in storitev pri trgovcih v drugih državah EU. Poiščite najbližji center.

Publikacija

Rokopis je bil posodobljen 2016.

Publikacija je del zbirke „Politike Evropske unije“.

 

Back to top