Uniunea Europeană

Consumatori

Politica modernă a UE în materie de protecție a consumatorilor:

 • vă protejează drepturile prin intermediul legislației, permițându-vă inclusiv să vă soluționați rapid și eficient litigiile cu comercianții (de exemplu, prin căile alternative de soluționare a litigiilor și prin intermediul Centrelor europene pentru consumatori)
 • vă garantează că drepturile dumneavoastră țin pasul cu schimbările economice și sociale - mai ales în domenii precum alimentația, energia, transporturile și serviciile digitale
 • garantează siguranța oricărui produs cumpărat în cadrul pieței unice
 • vă ajută să faceți alegeri bazate pe informații clare, corecte și coerente, de exemplu atunci când cumpărați on-line.

O piață europeană la dispoziția consumatorilor

Într-o economie eficientă și integrată precum cea a UE, aveți nevoie de garanția că drepturile dumneavoastră vor fi protejate dacă vă confruntați cu probleme când achiziționați bunuri și servicii din alte țări din UE.

Contra unui cost anual de numai 5 cenți de persoană, programul UE de protecție a consumatorilor pentru perioada 2014-2020 asigură respectarea legislației în materie de protecție a consumatorilor în cadrul pieței unice, oferindu-vă un grad ridicat de protecție juridică.

Protejarea intereselor consumatorilor

Politica UE garantează un nivel înalt de siguranță a consumatorilor în multe domenii. Cerințe stricte de siguranță se aplică pentru jucării, aparatură electrică, produse cosmetice și farmaceutice, alimente, brichete, echipamente individuale de protecție, utilaje și ambarcațiuni de agrement.

Datorită unor norme stricte, produsele defecte sunt retrase de pe piață. UE primește anual peste 2 000 de rapoarte referitoare la produse nesigure, în principal jucării, confecții și articole textile (de ex. cordoane insuficient atașate de hainele copiilor, substanțe chimice toxice în tapițerii).

UE protejează și interesele mai generale ale consumatorilor, în domenii precum:

 

 • practicile comerciale loiale
 • publicitatea înșelătoare și publicitatea care denigrează mărcile concurente (publicitatea comparativă)
 • indicatorii de preț și sistemele de etichetare
 • clauzele contractuale abuzive
 • vânzarea la distanță și la domiciliu
 • pachetele de servicii turistice și contractele privind folosința pe durată limitată a bunurilor imobile (timeshare)
 • drepturile pasagerilor (călătorii de agrement sau de afaceri)

Practicile comerciale loiale

În contextul expansiunii serviciilor financiare și a comerțului electronic, Comisia Europeană a stabilit drepturi pentru consumatorii care contractează împrumuturi sau utilizează alte facilități de credit. Comisia a propus, de asemenea, recomandări privind cele mai bune practici în comerțul on-line și norme privind toate aspectele plăților fără numerar - inclusiv dreptul de a avea un cont bancar.

Adesea, consumatorii ezită să cumpere bunuri și servicii din alte țări ale UE deoarece nu își cunosc bine drepturile și se tem să nu fie escrocați. Noile norme adoptate de UE vă oferă însă protecție în fața practicilor comerciale agresive și a comercianților necinstiți, indiferent dacă vă faceți cumpărăturile la magazinul din colț sau de pe un site al unui comerciant din altă țară a UE.

Practicile comerciale neloiale - de exemplu, publicitatea înșelătoare și practicile comerciale agresive (hărțuirea, constrângerea sau abuzul de influență) - sunt în prezent ilegale în întreaga UE.

Interesele consumatorilor sunt luate în considerare în actele legislative privind liberalizarea serviciilor publice esențiale:

 

 • transportul public
 • electricitatea și gazul
 • telecomunicațiile
 • serviciile poștale.

Aceasta înseamnă că ar trebui să aveți acces la servicii de calitate la prețuri decente oriunde în UE.

Aplicarea normelor

Trebuie să puteți beneficia de căi de atac atunci când normele UE nu sunt corect puse în aplicare. Pentru aceasta, este necesară o mai bună cooperare între țările UE. Procedurile judiciare pot fi costisitoare și de lungă durată, mai ales dacă se derulează în altă țară. Pentru a încuraja rezolvarea extrajudiciară a litigiilor, Comisia a pus la punct modalități de soluționare a conflictelor care costă foarte puțin sau sunt chiar gratuite. Acestea includ un serviciu on-line de soluționare a litigiilor, care va deveni funcțional în 2016.

Pentru a afla mai multe despre soluționarea problemelor în care sunt implicate cel puțin două țări din UE sau despre drepturile pe care le aveți în calitate de consumatori, contactați rețeaua Centrelor europene pentru consumatori. Aceasta le oferă consiliere gratuită și sprijin rezidenților din UE care cumpără bunuri și servicii de la comercianți din alte țări membre. Căutați aici centrul cel mai apropiat.

Publicație

Manuscris actualizat în 2016

Această publicaţie face parte din seria „Să înţelegem politicile Uniunii Europene”

 

Back to top