Europese Unie

Consumenten

De EU voert een modern consumentenbeleid om:

 • uw rechten als consument te beschermen met wetgeving, en u bijvoorbeeld te helpen om geschillen met bedrijven snel en efficiënt op te lossen (denk aan alternatieve geschillenbeslechting en Europese consumentencentra)
 • ervoor te zorgen dat uw rechten gelijke tred houden met de economische en sociale veranderingen, met name op het gebied van digitale producten, energie en financiële diensten
 • de veiligheid te garanderen van elk product dat u in de EU koopt
 • u te helpen kiezen op basis van duidelijke, correcte en volledige informatie, bijvoorbeeld bij online aankopen.

Een EU-markt voor de consument

Op een efficiënte en eengemaakte EU-markt moet u kunnen vertrouwen op uw rechten als consument als er iets misgaat met producten of diensten die u in een ander EU-land koopt.

Voor de spotprijs van 5 cent per persoon per jaar handhaaft de EU de wetten op dit vlak in de hele EU. Daardoor staat u juridisch sterk.

In de bres voor de consument

Het EU-beleid zorgt voor een hoog niveau van consumentenveiligheid . Er gelden nu strenge veiligheidsnormen voor speelgoed, elektrische apparaten, cosmetica, geneesmiddelen, voedsel, aanstekers, persoonlijke beschermingsmiddelen, machines en pleziervaartuigen.

Dankzij die strenge eisen worden producten met gebreken teruggeroepen. De EU krijgt elk jaar meer dan 2000 meldingen over gevaarlijke of onveilige producten. Het gaat dan vooral om speelgoed, kleding en textiel (bijv. losse koordjes aan kinderkleding, giftige chemische producten in schoenen en bekleding)

De EU beschermt ook consumentenrechten op andere gebieden, zoals:

 

 • eerlijke handelspraktijken
 • misleidende reclames en reclames die concurrerende merken in een kwaad daglicht stellen (vergelijkende reclames)
 • prijsaanduidingen en etikettering
 • oneerlijke contractbepalingen
 • verkoop op afstand of aan huis
 • timesharing en vakantiereizen
 • de rechten van reizigers (recreatief en zakelijk)

Eerlijke handelspraktijken

Vanwege de opmars van financiële diensten en online verkoop heeft de Europese Commissie de rechten van consumenten die gebruikmaken van leningen of andere kredietfaciliteiten vastgelegd. Ook heeft zij richtsnoeren voor goede praktijken voor onlineverkopen voorgesteld en regels voor alle aspecten van betalingen met andere betaalmiddelen dan contact geld, waaronder het recht op een bankrekening.

Veel mensen zijn huiverig voor winkelen in andere EU-landen omdat ze onzeker zijn over hun rechten en bang zijn voor fraude. Maar nieuwe EU-regels bieden u overal dezelfde bescherming tegen agressieve handelspraktijken en malafide verkopers, of u nu koopt bij de winkel om de hoek of bij een webwinkel in een ander EU-land.

Oneerlijke handelspraktijken zijn overal in de EU verboden. Het gaat onder meer om misleidende reclame en agressieve verkooppraktijken zoals intimidatie, dwang en ongepaste beïnvloeding.

Ook in de wetgeving voor de liberalisering van openbare voorzieningen is rekening gehouden met de belangen van de consument:

 

 • openbaar vervoer
 • gas en elektriciteit
 • telecommunicatie
 • posterijen

Dit betekent dat u overal in de EU toegang moet hebben tot kwalitatief hoogwaardige diensten tegen betaalbare prijzen.

Doeltreffend toezicht

Iedereen moet zijn rechten kunnen laten gelden als de EU-regels niet correct worden toegepast. Dit vereist een betere samenwerking tussen de EU-landen. Gerechtelijke procedures, zeker in een ander land, zijn vaak duur en tijdrovend. Om buitengerechtelijke oplossingen aan te moedigen, heeft de Commissie methoden ontwikkeld die weinig of niets kosten. Zo gaat in 2016 een onlinedienst voor geschillenbeslechting van start.

Heb je als consument problemen met een bedrijf in een ander EU-land, dan kun je ook terecht bij een van de Europese ConsumentenCentra. Daar krijg je als inwoner van een EU-land gratis hulp en advies over je rechten. Er is altijd een centrum in uw land.

Publicatie

Tekst bijgewerkt in 2016

Deze publicatie maakt deel uit van de reeks "De Europese Unie in het kort"

 

Back to top