Európai Unió

Fogyasztóvédelem

A korszerű uniós fogyasztóvédelmi politika:

 • szabályozási eszközökkel biztosítja a fogyasztói jogok érvényesülését, és segít a kereskedőkkel kialakult jogviták gyors és eredményes rendezésében (pl. alternatív vitarendezés révén, illetve az Európai Fogyasztói Központok Hálózatán keresztül),
 • ügyel arra, hogy a fogyasztói jogok lépést tartsanak a gazdasági és társadalmi változásokkal – különösen a digitális, az energia- és a pénzügyi piac fejleményeivel,
 • garantálja, hogy az egységes piacon kizárólag biztonságos termékek kerülhessenek forgalomba,
 • segít világos, pontos és következetes tájékoztatáson alapuló fogyasztói döntéseket hozni, pl. az internetes vásárlások esetében.

Európai uniós piac a fogyasztókért

A hatékony, integrált uniós gazdaságban garantálni kell a fogyasztó jogainak védelmét arra az esetre, ha egy másik uniós országban történő áru- vagy szolgáltatásvásárlás során problémák merülnek fel.

Az EU 2014–2020-as időszakra szóló fogyasztóvédelmi programja, amely egy uniós polgárnak évente mindössze 5 centjébe kerül, az egységes piacon mindenütt érvényt szerez a fogyasztói jogoknak, és magas szintű jogi védelmet biztosít a fogyasztóknak.

A fogyasztók érdekeinek védelme

Az uniós szakpolitika több területen is védi a fogyasztók biztonságát. Szigorú biztonsági normák vonatkoznak a játékokra, az elektromos készülékekre, a kozmetikumokra, a gyógyszerekre, az élelmiszerekre, az öngyújtókra, az egyéni védőfelszerelésekre, a gépekre és a kedvtelési célú kishajókra.

E szigorú szabályok előírják a hibás termékek visszahívását. Az Unióhoz évente több mint 2000 bejelentés érkezik nem biztonságos termékekről – főként játékokról, ruhákról vagy textíliákról (pl. a gyerekruhákon található túl hosszú húzózsinórokról, vagy veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó lakástextiltermékekről).

Az EU ezenkívül a fogyasztók tágabb értelemben vett érdekeit is védelmezi, többek között az alábbi területeken:

 

 • tisztességes üzleti gyakorlatok,
 • megtévesztő vagy a versenytársakat rágalmazó (összehasonlító) reklámok,
 • árak feltüntetése, címkézés,
 • tisztességtelen szerződési feltételek,
 • távértékesítés, házaló kereskedés,
 • üdülési jog, szervezett turistautak,
 • a kedvtelési vagy üzleti célú utazáson részt vevő utasok jogai.

Tisztességes üzleti gyakorlatok

A pénzügyi szolgáltatások és az online értékesítés térhódítása arra késztette az Európai Bizottságot, hogy rögzítse, milyen fogyasztói jogok illetik meg a fogyasztói hitelekhez vagy más hiteleszközökhöz folyamodókat. Emellett iránymutatásokat terjesztett elő a helyes internetes kereskedelmi módszerekről, és minden szempontra kiterjedő szabályozás bevezetését javasolta a készpénz-helyettesítő fizetési eszközök terén, beleértve a bankszámlához való jogot is.

Sokan nem szívesen vásárolnak más uniós országokból árukat és szolgáltatásokat, mivel nem biztosak jogaikban, és tartanak az esetlegesen előforduló csalásoktól. Az új uniós szabályok egyforma védelmet biztosítanak az agresszív kereskedelmi gyakorlattal és a tisztességtelen eszközöket használó kereskedőkkel szemben, függetlenül attól, hogy a sarki vegyesboltban, vagy az interneten, külföldi eladótól vásárolunk.

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok – például megtévesztő reklámok és agresszív értékesítési módszerek (zaklatás, kényszerítés, túlzott befolyásolás) – alkalmazása ma már illegális az Európai Unióban.

A legfontosabb közszolgáltatásokat liberalizáló jogszabályok figyelembe veszik a fogyasztók érdekeit, többek között:

 

 • a tömegközlekedés,
 • a villamosenergia- és gázszolgáltatás,
 • a távközlési szolgáltatások
 • és a postai szolgáltatások területén is.

Ez azt jelenti, hogy a fogyasztóknak – az EU egész területén – elérhető áron minőségi szolgáltatást kell kapniuk.

A rendelkezések érvényre juttatása

Minden uniós polgár jogorvoslatban részesülhet abban az esetben, ha az uniós jogszabályok végrehajtása csorbát szenved. Ehhez a tagállamoknak szorosabban együtt kell működniük. A bírósági eljárások sok időt és pénzt emészthetnek fel, különösen, ha az érintett fogyasztó hazáján kívül kerül rájuk sor. A peren kívüli megállapodások elterjedésének érdekében az Európai Bizottság alacsony költséggel járó vagy költségmentes vitarendezési eljárásokat, köztük egy várhatóan 2016-tól működő, a vitarendezést segítő internetes szolgáltatást is kidolgozott.

Több uniós országot érintő fogyasztójogi problémák esetén jogorvoslati segítséget, illetve tájékoztatást nyújt az Európai Fogyasztói Központok Hálózata, amely ingyenes tanácsadással és támogatással áll azon uniós polgárok rendelkezésére, akik más uniós tagállamban letelepedett kereskedőtől vásárolnak árukat vagy szolgáltatásokat. Keresse meg az Önhöz legközelebbi központot.

Kiadvány

A kézirat frissítve: 2016

A kiadvány a „Közérthetően az Európai Unió szakpolitikáiról” sorozat része.

 

Back to top