Uniunea Europeană

Concurență

Normele europene au fost elaborate astfel încât să le garanteze întreprinderilor condiții echitabile și egale de concurență. În același timp, ele iau în considerare aspecte precum inovarea, standardele comune sau dezvoltarea întreprinderilor mici.

Conform normelor europene, întreprinderilor nu li se permite:

 • să fixeze prețuri sau să-și distribuie între ele cote de piață
 • să facă abuz de poziție dominantă pentru a elimina de pe anumite piețe concurenți de dimensiuni mai mici
 • să fuzioneze dacă astfel ar obține o poziție care le-ar permite să controleze piața .
  În realitate, aceste norme reușesc să împiedice doar un număr mic de fuziuni. Companiile mari, care desfășoară un volum mare de activități în UE, nu pot fuziona fără aprobarea Comisiei Europene , chiar dacă nu își au sediul în UE.

Protecție pentru întreprinderile mici

Firmele mari nu se pot folosi de puterea lor de negociere pentru a le impune furnizorilor sau clienților lor condiții care le-ar putea îngreuna derularea unor contracte comerciale cu firme concurente. Comisia poate amenda întreprinderile care recurg la astfel de practici (și chiar face acest lucru), deoarece pot determina o creștere a prețurilor și/sau reducerea ofertei.

Investigațiile UE nu vizează doar comerțul cu produse, ci și profesiile (medic, avocat etc.) și serviciile, inclusiv serviciile financiare, precum serviciile bancare cu amănuntul și cardurile de credit.

Fără ajutoare nejustificate

Comisia monitorizează și ajutorul pe care guvernele statelor membre îl acordă întreprinderilor (ajutor de stat), cum ar fi:

 • împrumuturile și subvențiile
 • reducerile fiscale
 • furnizarea de produse și servicii la prețuri preferențiale
 • garanțiile de stat care îmbunătățesc ratingul de credit al unei societăți în raport cu concurenții săi.

Această asistență nu este însă lipsită de riscuri. Ea poate favoriza interesele firmelor care se sprijină pe o rețea de relații, în detrimentul celor care concurează pe piață bazându-se numai pe forțele proprii, și toate acestea pe banii contribuabilului. Descurajarea acestor subvenții nemeritate constituie o modalitate ieftină și eficientă de a asigura condiții echitabile de concurență și de a promova creșterea economică în Europa.

Norme flexibile

Aceste norme sunt aplicate cu discernământ și flexibilitate. Considerentele luate întotdeauna în calcul sunt beneficiile pentru consumatori sau eventualele prejudicii care ar putea fi aduse altor întreprinderi. De exemplu, guvernele pot acorda ajutor întreprinderilor aflate în dificultate sau întreprinderilor nou-create, dacă acestea au o șansă reală să devină în cele din urmă profitabile și să salveze astfel sau chiar să creeze locuri de muncă. Nu este însă permisă ajutorarea întreprinderilor care se află în dificultate, dar care nu au șanse să devină viabile.

Alte posibile excepții de la normele generale vizează:

 • companiile care lucrează împreună la elaborarea unui standard tehnic unic, valabil pentru ansamblul pieței
 • societățile mai mici, care cooperează pentru a putea concura mai bine cu firmele mai mari
 • inițiativele în materie de cercetare și inovare
 • proiecte de dezvoltare regională.

Cazuri recente

În 2014, Comisia Europeană a amendat compania farmaceutică Servier și alți 5 producători de medicamente generice cu suma de aproximativ 430 de milioane de euro. Motivul a fost încheierea unor înțelegeri menite să protejeze medicamentul cel mai bine vândut al companiei Servier, Perindopril, folosit în tratarea tensiunii arteriale, împotriva concurenței din partea altor medicamente generice mai ieftine.

Comisia a investigat și cartelurile de pe piața produselor financiare derivate , ale căror prețuri erau stabilite prin raportare la anumiți indici de referință (EURIBOR (EIRD), JPY Libor, Euroyen TIBOR (YIRD) și Libor pentru francul elvețian (CHIRD)).

În ultimii ani, Comisia a luat mai multe decizii în acest sens împotriva unor bănci precum Barclays, Deutsche Bank, RBS, Société Générale, UBS, Citigroup și JPMorgan. Amenzile au totalizat 1,8 miliarde de euro (unele bănci au beneficiat de reduceri pentru că au cooperat cu organele de anchetă și au acceptat o soluție amiabilă).

Mecanisme de reglementare

Competențele extinse ale Comisiei în ceea ce privește investigarea comportamentelor anticoncurențiale și sancționarea încălcării normelor europene în materie de concurență sunt supuse unor mecanisme interne de echilibrare, precum și controlului jurisdicțional al instanțelor europene . Întreprinderile și guvernele statelor membre contestă de multe ori deciziile Comisiei și uneori au succes.

Publication

Manuscrito atualizado em septembrie de 2016

Această publicaţie face parte din seria „Să înţelegem politicile Uniunii Europene”

 

 

Back to top