Direct la conținutul principal

Călătoriile în UE

Drepturile dumneavoastră și normele UE

În calitate de cetățean al UE, beneficiați de dreptul la liberă circulație. Aceasta înseamnă că aveți dreptul să călătoriți, să lucrați și să locuiți în altă țară din UE. Dacă sunteți cetățean al unei țări din spațiul Schengen, care include majoritatea țărilor UE, aveți libertatea de a călători în alte țări din această zonă fără controale la frontieră.

În calitate de cetățean al UE, puteți beneficia, de asemenea, de drepturile pasagerilor europeni în ceea ce privește călătoriile cu avionul, cu trenul, cu autobuzul/autocarul sau cu vaporul în UE. Puteți lua în călătorie și animale de companie, cu condiția să respectați normele (pașapoartele animalelor de companie). Există limite UE privind cantitatea de alcool și tutun pe care o puteți transporta sau suma de bani pe care o puteți avea asupra dumneavoastră. Fiecare țară din UE poate stabili propriile limite sau restricții, de aceea trebuie să vă informați înainte de plecare.

Călătoriți către sau în interiorul UE? Accesați linkurile de mai jos pentru a afla ce documente trebuie să dețineți.

Documente de care aveți nevoie când călătoriți în UE

Informații privind documentele de călătorie pe care trebuie să le prezinte resortisanții UE, membrii de familie care sunt resortisanți ai unor țări terțe, resortisanții țărilor terțe și copiii lor atunci când intră în UE sau călătoresc pe teritoriul acesteia. Aflați ce trebuie să faceți dacă vă pierdeți pașaportul sau dacă acesta expiră pe durata deplasării în UE.

PRADO - registrul public online al documentelor autentice de călătorie și de identitate

Consultați documentele de călătorie și de identitate autorizate eliberate de statele membre ale UE și de Islanda, Norvegia și Elveția.

Spațiul Schengen: o zonă în care se poate călători fără controale la frontiere

Despre ce este vorba?

Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație fără frontiere, din care fac parte 27 de țări. Acesta le permite cetățenilor UE și multor resortisanți din țări terțe să călătorească liber, fără controale la frontiere. Creat în 1985, acest spațiu s-a extins, acoperind în prezent aproape toate țările din UE și câteva din afara UE (Liechtenstein, Norvegia, Islanda, Elveția). Spațiul Schengen garantează libera circulație pentru peste 400 de milioane de cetățeni europeni.

Orice persoană, indiferent de cetățenie, poate călători între țările Schengen, fără controale la frontieră. Însă autoritățile naționale pot efectua controale de poliție la granițele dintre aceste țări și în zonele de frontieră.

Odată cu eliminarea frontierelor interne, statele Schengen au înăsprit controalele la frontierele externe comune, pe baza normelor Schengen, pentru a garanta securitatea persoanelor care trăiesc sau călătoresc în acest spațiu.

Țările din spațiul Schengen

Politica comună în domeniul vizelor

Politica comună în domeniul vizelor le permite cetățenilor din afara UE să tranziteze spațiul Schengen sau să facă o ședere de scurtă durată în țările din această zonă. În general, o viză de scurtă ședere eliberată de una din țările Schengen conferă dreptul de a călători în toate țările din acest spațiu timp de cel mult 90 de zile în decursul unei perioade de 180 de zile.

În practică, acest lucru înseamnă că, dacă aveți permisiunea de a intra într-o țară din spațiul Schengen, puteți călători în oricare din celelalte țări din această zonă fără a trebui să prezentați din nou documentul de călătorie.

Accesați linkurile de mai jos pentru mai multe informații despre drepturile pe care le aveți atunci când călătoriți în UE.

Ce puteți transporta?

Informații despre ce puteți lua cu dumneavoastră atunci când călătoriți în UE (animale de companie, alimente, alcool, tutun, numerar etc.). Aflați care sunt restricțiile privind bagajele atunci când vă îmbarcați de pe un aeroport din UE și în ce țări din UE este în circulație moneda euro.

Drepturile călătorilor din transportul aerian

Informații privind locul și momentul în care se aplică drepturile pasagerilor care utilizează transportul aerian din UE și procedurile privind depunerea unei plângeri. Aflați pe cine trebuie să contactați dacă aveți nevoie de ajutor sau de sfaturi cu privire la cazul care face obiectul plângerii dumneavoastră.

Asistență pentru persoanele cu handicap sau cu mobilitate redusă

Informații despre drepturile persoanelor cu handicap sau cu mobilitate redusă care se deplasează în UE. Aflați dacă puteți utiliza în UE un permis de parcare pentru persoane cu handicap.

Informații suplimentare