Európai Unió

Mondjon véleményt az európai szakpolitikákról!

Mondjon véleményt az európai szakpolitikákról!

Szívesen részt venne az európai szakpolitikák alakításában? Ezt többféleképpen is megteheti.

Európai polgári kezdeményezés

Ha Ön úgy gondolja, hogy az Európai Uniónak egy adott kérdésben jogszabályt kellene alkotnia, az európai polgári kezdeményezés révén kérheti az Európai Bizottságot arra, hogy tegyen javaslatot uniós jogszabályra. Ez esetben igazolnia kell, hogy az ügy széles körű támogatottsággal bír. A kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább 7-ből (a tagállamok negyedéből) származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell támogatnia.

Az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet felülvizsgálata folyamatban van, erről ide kattintva tudhat meg többet.

Petíció benyújtása az Európai Parlamenthez

Az uniós polgárok és lakosok, illetve az Unióban székhellyel rendelkező vállalatok vagy egyéb szervezetek petíciót nyújthatnak be az Európai Parlamenthez olyan uniós szakpolitikai témákkal kapcsolatban, amelyek közvetlenül érintik őket.

Nyilvános konzultációk és a visszajelzést szolgáló egyéb fórumok

Az Európai Bizottság minőségi jogalkotási programja új lehetőségeket nyitott a politikaformáló véleménynyilvánításra. Ezek a következők:

Ha Ön úgy gondolja, hogy egy már hatályos uniós jogszabály hatékonyabb és eredményesebb is lehetne, ossza meg véleményét az Enyhítsünk a terheken! weboldalon.

A SINAPSE virtuális közösség platformján a szakértők közvetlenül is kivehetik a részüket az uniós szakpolitikák alakításából.

Civil párbeszéd

A Bizottság rendszeresen szervez civil párbeszédeket, melyeknek az EU különböző városai adnak otthont. Ilyenkor az Önt foglalkoztató témákban is lehetőség nyílik személyes eszmecserére az Európai Parlament, a Bizottság és más uniós intézmények képviselőivel.

Mit gondol Ön Európa jövőjéről?

Külön online konzultáció is indult, ahol bárki elmondhatja véleményét. Ha részt vesz benne, Ön is szerepet vállal Európa jövőjének alakításában.

Hivatalos panasz

Panasszal fordulhat az alábbi intézményekhez:

Átláthatósági nyilvántartás

Ha Ön egy szervezet képviseletében vagy önálló vállalkozóként érdekképviseleti tevékenységet folytat az uniós intézmények szakpolitikai és döntéshozatali folyamatának befolyásolása érdekében,

kérjük, regisztrálja szervezetét, illetve vállalkozását az EU átláthatósági nyilvántartásába.

Back to top