Európai Únió

Mondjon véleményt az európai szakpolitikákról!

Mondjon véleményt az európai szakpolitikákról!

Részt szeretne venni az európai szakpolitikák kidolgozásában? Ezt többféleképpen is megteheti.

Európai polgári kezdeményezés

A polgárok az európai polgári kezdeményezés keretében felkérhetik az Európai Bizottságot, hogy egy adott témában jogszabályi javaslatot terjesszen elő. Fontos, hogy az ügy széles körű támogatottságra találjon. A kezdeményezést ezért egy millió olyan uniós polgárnak alá kell írnia, aki a tagállamok legalább egynegyedéből (28-ből 7 országból) származik.

Nyilvános konzultációk

Amikor a Bizottság új szakpolitikai kezdeményezésbe vagy a hatályos jogszabályok felülvizsgálatába kezd, rendszerint nyilvános konzultációt indít.

Az ügyben érdekelt vagy egy adott téma kapcsán szakértelemmel rendelkező magánszemélyek, vállalkozások vagy egyéb szervezetek észrevételei befolyásolhatják, hogyan alakítja a Bizottság a javaslattervezetét, mielőtt az megvitatásra és elfogadásra a Tanácshoz és az Európai Bizottsághoz kerülne.

Civil párbeszédek

A Bizottság munkatársai ellátogatnak az EU különböző városaiba, ahol civil párbeszédek keretében meghallgatják a polgárok véleményét, és személyes eszmecserét folytatnak velük a közérdekű témákról.

Az Európai Parlamenthez címzett petíciók

Az uniós polgárok és lakosok, illetve az Unióban székhellyel rendelkező vállalatok vagy egyéb szervek petíciókat nyújthatnak be a Parlamenthez olyan uniós szakpolitikai témákkal kapcsolatban, amelyek közvetlenül érintik őket.

Az Európai Bizottság tevékenysége – Értesítések

Ha szeretné, hogy e-mailben értesítsük az újonnan meghirdetett ütemtervekről és/vagy nyilvános konzultációkról, iratkozzon fel „Az Európai Bizottság tevékenysége – Értesítések”szolgáltatásra.

Átláthatósági nyilvántartás

Ha Ön egy szervezet képviseletében vagy önálló vállalkozóként érdekképviseleti tevékenységet folytat az uniós intézmények szakpolitikai és döntéshozatali folyamatának befolyásolása érdekében, kérjük, regisztrálja szervezetét, illetve vállalkozását az EU átláthatósági nyilvántartásába.

Hivatalos panaszok

Önnek a következő lehetőségei vannak:

Kapcsolódó weboldalak: