Europska unija

Neka se čuje i Vaš glas o politikama EU

Neka se čuje i Vaš glas o politikama EU

Želite li se uključiti u stvaranje europskih politika? Postoji više načina za to:

Europska građanska inicijativa

Tražite od Europske komisije predlaganje zakona o pitanjima koja su Vama važna - preko Europske građanske inicijative. Kako biste dokazali da ima široku podršku Vaša inicijativa treba biti potpisana od barem milijun građana EU, i to iz najmanje četvrtine zemalja članica EU (7 od 28).

Javne konzultacije

Prilikom pokretanja nove političke inicijative ili preispitivanja postojećeg zakona Komisija se najčešće služi javnim konzultacijama.

Pojedinci, tvrtke i druge organizacije koje se zanimaju za određenu temu ili imaju stručno znanje o njoj mogu pomoći pri oblikovanju nacrta prijedloga kojeg Komisija zatim šalje Vijeću i Europskom parlamentu na raspravu i usvajanje.

Dijalozi s građanima

U gradovima diljem EU-a  održavaju se  Dijalozi s građanima kako bi se čulo njihovo mišljenje i raspravljalo o pitanjima koja ih zanimaju.

Podnošenje molbe Europskom parlamentu

Građani i stanovnici EU, kao i tvrtke i druge organizacije sa sjedištem u EU, mogu podnijeti molbu Parlamentu vezanu uz pitanja politike EU koja ih se izravno tiče.

Rad komisije – Obavijesti

Da biste e-poštom primali obavijesti o novim planovima i/ili javnim savjetovanjima, pretplatite se na Rad komisije – Obavijesti.

Registar transparentnosti

Ako ste predstavnik organizacije ili samozaposleni pojedinac i obavljate djelatnosti koje utječu na postupke donošenja politika i odluka u institucijama EU-a, pretplatite se na Registar transparentnosti EU-a.

Službene pritužbe

Možete:

Vidi također: