Evropska unija

Europa Analytics

Europa Analytics je storitev, ki spremlja in meri uspešnost in učinkovitost spletišča Europa.eu. Uporablja odprtokodno orodje za izdelavo spletne statistike Piwik, ki deluje na spletnem strežniku PHP/MySQL. Storitev je popolnoma pod nadzorom Evropske komisije in v skladu z zakonodajo EU o varstvu podatkov. Orodje Piwik izpolnjuje zahteve iz zakonodaje EU o varstvu podatkov, kot je med drugim navedeno v spodaj navedenih dokumentih. Varstvo osebnih podatkov končnega uporabnika zagotavlja z anonimizacijo izvornih podatkov in možnostjo zavrnitve sledenja.

Vse vidike varstva osebnih podatkov storitve Europa Analytics je preverila in potrdila tudi uradna oseba za varstvo podatkov Evropske komisije.

Ukrepi glede zasebnosti

Lastni piškotki

Storitev Europa Analytics uporablja domeno druge ravni europa.eu (ki jo uporabljajo spletne strani evropskih institucij) in shranjuje lastne piškotke, ki potečejo po 13 mesecih. Piškotek je majhna datoteka, ki jo spletišče ob obisku uporabnika shrani na njegovem računalniku ali mobilni napravi.

S piškotki, ki jih uporablja storitev Europa Analytics, lahko Komisija sledi uporabnikom in zbira naslednje informacije:

 • naslov IP (anonimiziran)
 • lokacija: država, regija, kraj, približna zemljepisna širina in dolžina (geolokacija)
 • datum in čas zahtevka (obiska spletne strani)
 • naslov obiskane spletne strani (naslov strani)
 • spletni naslov obiskane strani (URL strani)
 • spletni naslov predhodno obiskane strani (URL napotitvene strani)
 • razločljivost zaslona na uporabnikovi napravi
 • lokalni časovni pas obiska spletne strani
 • datoteke, ki jih je uporabnik kliknil in prenesel (prenos)
 • povezave na zunanjo domeno, ki jih je kliknil uporabnik (zunanja povezava)
 • čas dostopa do strani (čas, ki ga spletni strežnik potrebuje za pripravo spletnih strani, in čas nalaganja strani za uporabnika: hitrost nalaganja strani)
 • glavni jezik brskalnika (zavihek Izbrani jezik)
 • različica brskalnika, različica vključkov brskalnika (PDF, Flash, Java,...), različica operacijskega sistema, identifikator naprave (zavihek Uporabnikov posrednik)
 • jezik obiskane strani
 • kampanje
 • iskalnik spletišča
 • dogodki

Za večjo točnost pripravljenih poročil so v lastnih piškotkih shranjene še naslednje informacije, ki jih nato zbere storitev Europa Analytics:

 • naključna edinstvena identifikacijska številka uporabnika
 • čas prvega obiska posameznega uporabnika
 • čas predhodnega obiska posameznega uporabnika
 • število obiskov posameznega uporabnika

Zbrani podatki ne vsebujejo osebnih podatkov in jih ni mogoče uporabiti za identifikacijo posameznega uporabnika. Podatki se ne posredujejo drugim organizacijam za trženje, tržne raziskave ali v tržne namene. Trajni piškotki ne vsebujejo osebnih podatkov; orodje Piwik ustvari naključno identifikacijsko številko, ki storitvi Europa Analytic omogoča identifikacijo uporabnika, ko ta ponovno obišče spletno stran. Trajni piškotki imajo določen rok veljavnosti (13 mesecev), po tem se samodejno izbrišejo z naprave uporabnika.

Evropska komisija je v celoti odgovorna za podatke in njihov nadzor, in sicer tako, da podatke, ki jih zbere prek lastnih piškotkov in oznak, shrani na strežnikih, ki so v celoti v njeni lasti in pod njenim nadzorom.

Možnost zavrnitve sledenja

Sledenje uporabnikom je samodejno z uporabo lastnih trajnih piškotkov portala Europa. Sledenje z orodjem Piwik lahko onemogočite (opt-out). Če si premislite, lahko to možnost ponovno omogočite (opt-in).

Možnost „piwik_ignore“

Če želite preveriti oziroma izbrati ustrezno nastavitev, odkljukajte ustrezno okence v spodaj prikazanem besedilu.

Evropska komisija upravlja svoje spletne strani (ec.europa.eu). Če želite onemogočiti možnost sledenja na spletnih straneh, si preberite Pravno obvestilo Evropske komisije.

Druge institucije in organi EU (npr. Evropski parlament) uporabljajo svoje sisteme za analizo podatkov. Za več informacij obiščite njihovo spletno stran s pravnim obvestilom. 

Če onemogočite možnost sledenja z orodjem Piwik, to ne vpliva na navigacijo po spletiščih EUROPA.

Možnost Brez sledenja

Možnost Brez sledenja lahko izberete, kadar želite spletnim stranem preprečiti shranjevanje podatkov o vaših dejavnostih na spletu za kakršenkoli namen, tudi za analizo, oglaševalce in družbene medije. Kako omogočite možnost „Brez sledenja“ v brskalnikih:

Storitev Europa Analytics spoštuje želje uporabnikov in ne sledi uporabnikom, ki v brskalniku izberejo možnost „Ne želim sledenja“. 

Primeri:

 • Če uporabnik uporablja brskalnik z možnostjo „Ne želim sledenja“, ki je privzeta že pri namestitvi (npr. Internet Explorer 11), se ta možnost ne upošteva.
 • Če je možnost „Ne želim sledenja“ omogočena, se uporabniku ne sledi. To je dodatna varovalka poleg možnosti zavrnitve sledenja z orodjem Piwik in piškotki.
 • Če možnost „Ne želim sledenja“ ni omogočena, vendar uporabnik onemogoči sledenje z orodjem Piwik (opt-out), se v brskalnik shrani piškotek „piwik_ignore“. Uporabnikom s shranjenim piškotkom „piwik_ignore“ se ne sledi.
 • Če uporabnik onemogoči vse piškotke v brskalniku, se sledenje še vedno izvaja, vendar so podatki o uporabniku manj natančni (ne uporabljajo se piškotki Piwik).

Omejen dostop do informacij

Za vso podatkovno komunikacijo storitve se uporablja varnostni protokol SSL. Analitična poročila storitve Europa Analytics so dostopna prek sistema za avtentifikacijsko storitev Evropske komisije (ECAS), in sicer samo uslužbencem evropskih institucij in zunanjim podizvajalcem z ustreznimi pooblastili, ki so odgovorni za analizo, razvoj in/ali redno vzdrževanje določenih spletnih strani.

Anonimizacija uporabnikovega naslova IP

Opomba: Podatki o instituciji, kraju in državi izvora se ugotovijo na podlagi celotnega naslova IP; ti podatki se shranijo in združijo pred uporabo maskiranja naslova. Storitev Europa Analytics uporablja mehanizem za zagotavljanje anonimnosti, ki samodejno maskira del uporabnikovega naslova internetnega protokola (IP) in dejansko onemogoči identifikacijo posameznega uporabnika na portalu Europa.

Izbris podatkov o uporabnikih

Storitev Europa Analytics po 13 mesecih samodejno izbriše piškotke s podatki o uporabnikih. Anonimizirane zbirne podatke Evropska komisija shrani za nedoločen čas in za namene spletne statistike.

Kontakt

Morebitna vprašanja o shranjevanju ali uporabi podatkov storitve Europa Analytics lahko pošljete s kontaktnim obrazcem na portalu Europa.eu.

Glej tudi

Back to top