Europska unija

Europa Analytics

Europa Analytics korporativna je služba koja prati i ocjenjuje djelotvornost i učinkovitost web-mjesta Europa.eu. Koristi se analitičkom platformom otvorenog koda Piwik koju poslužuje PHP/MySQL web-poslužitelj. Europska komisija u potpunosti kontrolira instaliranu uslugu, koja je u skladu sa zakonodavstvom EU-a o zaštiti podataka. Piwik je usklađen sa zakonima EU-a o zaštiti podataka, kako je među ostalim navedeno u dokumentima u nastavku. To znači da osigurava zaštitu podataka krajnjeg korisnika zahvaljujući značajkama poput anonimizacije izvornih podataka i mehanizama za posjećivanje stranica bez praćenja korisnika (opt out).

Službenik za zaštitu podataka Europske komisije potvrdio je čimbenike zaštite privatnosti podataka usluge Europa Analytics.

Mjere zaštite privatnosti

Kolačići prve strane

Europa Analytics konfiguriran je za upotrebu sekundarne domene europa.eu (kojom se koriste web-mjesta europskih institucija) te za pohranu kolačića prve strane koji istječu nakon 13 mjeseci. Mala količina podataka za koje web-mjesto zahtijeva od korisnika da ih pohrani na svoje računalo ili mobilni uređaj naziva se kolačić.

Kolačići kojima se koristi Europa Analytics Europskoj komisiji omogućavaju praćenje sljedećih informacija o posjetiteljima:

 • IP adrese (anonimizirane)
 • lokacije: države, regije, grada, približne geografske širine i dužine (geolokacije)
 • datuma i vremena (posjeta web-mjestu)
 • naziva stranice kojoj se pristupa (naziva stranice)
 • URL adrese stranice kojoj se pristupa (URL-a stranice)
 • URL adrese stranice kojoj se pristupilo prije trenutačne stranice (URL uputitelja)
 • razlučivosti zaslona korisnikova uređaja
 • vremena u posjetiteljevoj vremenskoj zoni
 • datoteka na koje se kliknulo i koje su preuzete (preuzimanja)
 • poveznica na vanjsku domenu na koje se kliknulo (outlink)
 • vremena generiranja web-stranica (vremena potrebnog da web-poslužitelj generira web-stranicu te da je posjetitelj preuzme: brzine stranice)
 • glavnog jezika preglednika koji se upotrebljava (prihvati – izbor jezika u zaglavlju)
 • verzije preglednika, dodataka preglednika (PDF, Flash, Java…), verzije operativnog sustava, identifikatora uređaja (korisnik – agent u zaglavlju)
 • jezika posjećene stranice
 • kampanja
 • pretraživanja stranice
 • događanja.

Kako bi se povećala točnost sastavljenih izvješća, podaci se pohranjuju i u kolačićima prve strane te ih zatim prikuplja Europa Analytics:

 • jedinstveni nasumično odabrani identifikacijski broj posjetitelja
 • vrijeme prvog posjeta određenog posjetitelja
 • vrijeme prethodnog posjeta određenog posjetitelja
 • broj posjeta određenog posjetitelja.

Prikupljeni podaci ne sadržavaju osobne podatke i ne mogu se upotrijebiti za prepoznavanje pojedinog posjetitelja. Podaci se neće dijeliti s drugim organizacijama u svrhe oglašavanja, istraživanja tržišta ili u poslovne svrhe. Trajni kolačići ne sadržavaju osobne informacije; Piwik generira nasumičan identifikacijski broj koji službi Europa Analytics omogućava da utvrdi radi li se o korisniku koji je ponovno pristupio web-mjestu. Svi trajni kolačići imaju datum isteka (tj. 13 mjeseci), nakon kojeg se automatski brišu s uređaja korisnika.

Europska komisija snosi punu odgovornost i u potpunosti kontrolira podatke prikupljene putem kolačića prve strane i oznaka pohranjujući podatke na poslužiteljima koji su u potpunom vlasništvu i pod nadzorom Europske komisije.

Značajke posjećivanja stranica bez praćenja (opt out)

Posjetitelji web-mjesta automatski se prate korištenjem trajnog kolačića prve strane web-mjesta Europa. Možete odabrati da vas Piwik ne prati (opt out). Ako se predomislite, možete ponovno odabrati opciju da vas Piwik prati (opt in).

Kolačić piwik_ignore

Kako biste provjerili svoje trenutačno stanje i odabrali opciju, označite odgovarajuće polje teksta u nastavku.

Europska komisija održava vlastite stranice (ec.europa.eu). Posjetite stranicu Europske komisije s pravnom obavijesti kako biste odabrali posjećivanje stranice bez praćenja.

Uz Europsku komisiju, ostale institucije i tijela EU-a (tj. Europski parlament) trenutačno upotrebljavaju vlastiti sustav Analytics. Posjetite njihovu stranicu s pravnom obavijesti za više informacija. 

Ako odaberete opciju da vas Piwik ne prati, to ne utječe na vašu navigaciju na stranicama Europa.

Odabir opcije „ne prati me”

Opcija „ne prati me” funkcija je koja posjetiteljima omogućuje da odaberu hoće li ih se pri posjećivanju stranica pratiti u bilo koju svrhu, uključujući upotrebu analitičkih usluga, oglasnih mreža i društvenih platformi. Ovdje doznajte kako uključiti opciju „ne prati me” u svojem pregledniku:

Europa Analytics poštuje želje posjetitelja te neće pratiti one posjetitelje koji su u svojim preglednicima uključili opciju „ne želim biti praćen”. 

Moguć je jedan od sljedećih slučajeva:

 • Ako posjetitelj upotrebljava preglednik koji prema zadanim postavkama pri instalaciji ima uključenu funkciju „ne prati me” (npr. Internet Explorer 11), ta funkcija neće biti aktivna.
 • Posjetitelja se neće pratiti ako je odabrana opcija „ne prati me”. Ta se opcija primjenjuje povrh mehanizma opt out i kolačića.
 • Ako posjetitelj nema uključenu opciju „ne prati me” te klikne na opciju opt out, kolačić piwik_ignore pohranjuje se u pregledniku. Posjetitelji s kolačićem piwik_ignore ne prate se.
 • Posjetitelja se i dalje prati i ako onemogući sve kolačiće u svojem pregledniku, ali podaci koji se odnose na posjetitelja manje su točni (ne upotrebljavaju se kolačići Piwik).

Ograničen pristup informacijama

Sva komunikacija o analizi podataka šifrira se putem SSL protokola. Analitičkim izvješćima koja je sastavila Europa Analytics može pristupiti putem Sustava Europske komisije za provjeru autentičnosti (ECAS) isključivo osoblje institucija EU-a ili propisno ovlašteni vanjski podugovaratelji, od kojih se može tražiti analiza, razvoj i/ili redovito održavanje određenih stranica.

Anonimizacija IP adresa posjetitelja

Napomena: institucija, grad i država podrijetla utvrđuju se iz potpunog IP-a, a zatim pohranjuju i objedinjuju prije primjene anonimizacije. Europa Analytics upotrebljava mehanizam anonimizacije IP-a koji automatski skriva dio IP-a (internetskog protokola), čime se učinkovito onemogućava identifikacija pojedinačnih posjetitelja stranice Europa.

Brišu se stari zapisnici o posjetiteljima

Nakon 13 mjeseci Europa Analytics automatski briše zapisnike o posjetiteljima. Europska komisija za potrebe analize pohranjuje anonimizirane i zbirne podatke na neodređeno vrijeme.

Kontakt

Sva posebna pitanja o pohrani i upotrebi podataka za službu Europa Analytics možete poslati putem obrasca za kontakt na web-mjestu Europa.eu.

Vidi također

Back to top