Evropska unija

O spletišču

O spletišču

Europa.eu je uradno spletišče Evropske unije. To je pravi vstopni portal za vse, ki iščejo informacije o institucijah Evropske unije in njihovih storitvah, pa ne vedo, kako do ustreznih spletišč.

Spletišče ponuja:

  • osnovne informacije o institucijah EU
  • najnovejše novice in dogodke EU
  • povezave na informacije o EU na spletiščih institucij in agencij EU

Upravljanje spletišča

V imenu institucij EU ga upravlja služba Evropske komisije za komuniciranje.

Uporaba spletišča

Informacije lahko iščete po glavnih področjih, npr. Informacije o EU, Življenje in poslovanje v EU, Dejavnosti EU, ali z uporabo iskalnika.

Kažipoti do informacij in storitev EU

Evropska unija je med največjimi ponudniki spletnih informacij na svetu, zato je iskanje želenih podatkov lahko precej zapleteno. Na spletu vsak dan objavi ogromno količino najrazličnejših informacij, denimo zakonodajo, statistične podatke, sporočila za medije, poročila in še marsikaj drugega.

Vsaka institucija in agencija EU ima svoje spletišče. Svoje spletišče z informacijami imajo tudi pisarne EU v državah članicah in svetu. Tu so še različne druge spletne storitve, ki denimo omogočajo iskanje številke DDV nekega podjetja, naročanje publikacij EU ali iskanje zaposlitve v tujini.

Ta portal zato uporabnikom ponuja kažipote do želenih podatkov: informacije smo poskusili razvrstiti v logične kategorije in dodali opise, kam vodijo posamezne povezave.

Zadovoljstvo uporabnikov

Spletišče Europa.eu je namenjeno uporabnikom. S pomočjo uporabnikov si prizadevamo pripraviti karseda jasno in logično strukturo in jezik, vendar so izboljšave vedno možne.

Svoje pripombe, predloge in mnenja pošljite spletni ekipi Europa.

Mnenja uporabnikov

Mnenja, ki nam jih pošljejo naši uporabniki, tedensko prevajamo, beremo in analiziramo. Na podlagi dobljenih informacij spletišče stalno prilagajamo.

Uporabniki portala Evropske unije nam lahko svoje mnenje sporočijo na štiri načine:

  • prek okenca Povejte nam: vsak teden prejmemo do 3 000 predlogov;
  • s spletnim vprašalnikom: vsakega dvajsetega obiskovalca spletišča zaprosimo, da izpolni kratek vprašalnik;
  • s kontaktnim obrazcem: izpolnjeni obrazec pošljete po elektronski pošti in odgovorili vam bomo;
  • z uporabniškim testiranjem: redno zbiramo povratne informacije o delovanju spletišča ter o straneh, ki so še v pripravi. Uporabljamo tudi druge raziskovalne metode, denimo študije na terenu, prototipe na papirju in razvrščanje kartic.

Vaša mnenja in predloge prevedemo (strojni prevodi) v jezike, ki jih razumemo, nato pa jih analiziramo. Pozorni smo na težave, ki se ponavljajo, in spletišče sproti spreminjamo, tako da dodajamo nove povezave, spremenimo opis povezave ali kako drugače olajšamo iskanje želenih informacij.

Vse pripombe so anonimne, o uporabnikih spletišča in pošiljateljih pripomb ne hranimo podatkov.

Obiskovalci našega spletišča

Mnenja uporabnikov in naša analitična orodja nam povedo, kdo uporablja naše spletišče in kaj išče.Leta 2018 je spletišče EUROPA obiskalo povprečno 2,3 milijona uporabnikov na mesec, od tega jih je bilo 25 % iz držav zunaj EU. Iz spletnih anket smo izvedeli, da večina uporabnikov spletišče uporablja poklicno in da so z njim zelo zadovoljni.

Back to top