Európai Unió

Az EUROPA portálról

Az EUROPA portálról


Az europa.eu az Európai Unió hivatalos webhelye. Jó kiinduló pont, ha az EU által nyújtott tájékoztatást és szolgáltatást keres, de nem igazodik el a webhelyeinken.

Ez a webhely a következőket nyújtja Önnek:

  • alapvető információk az EU működéséről
  • a legfrissebb hírek és események
  • linkek az uniós intézmények és ügynökségek honlapjaihoz

Ki tartja fenn a webhelyet?

A webhelyet az uniós intézmények képviseletében az Európai Bizottság kommunikációs osztálya működteti.

A webhely használata

Ezen a webhelyen egy-egy fő témakörben kereshet, pl.: „Az Európai Unióról”, „Élet és vállalkozás az EU-ban”, „Az EU szakpolitikai területei”, illetve böngészhet témánként vagy használhatja a keresőmotort is.

Útbaigazítás uniós információkhoz és szolgáltatásokhoz

Világviszonylatban az EU azon szereplők közé tartozik, akik a legtöbb információt teszik közzé az interneten. A közzétett adatok keresése ezért bonyolultnak tűnhet. Naponta hatalmas információmennyiség kerül weboldalainkra: jogszabályok, statisztikák, sajtóközlemények, szakpolitikai közlemények stb.

Minden uniós intézménynek és ügynökségnek saját webhelye van. Emellett a tagországokban és a világ más országaiban működő európai uniós hivatalok is saját webhelyet tartanak fent. Egyéb online szolgáltatások pedig témakörök sokaságát kínálják cégek adószámának megkeresésétől EU-s kiadványok megrendeléséig, illetve segítséget nyújtanak a polgároknak külföldi munkalehetőségek felkutatásához.

Ezen a webhelyen igyekszünk útbaigazítást adni ezekhez az információkhoz. Megpróbáltuk egyértelműen rendszerezni a fellelhető adatokat, és tájékoztatással szolgálunk arról is, hogy az egyes linkek hová vezetnek

Ügyfél-elégedettség

Az europa.eu Önnek készült. Folyamatosan törekszünk a tökéletesítésére. A webhely felhasználóival együttműködve azt szeretnénk elérni, hogy a honlapok felépítése és nyelvezete minél egyértelműbb legyen.

A webhellyel kapcsolatos megjegyzéseivel, javaslataival és visszajelzésével kérjük, keresse fel az Európa portál webkoordinátorait.

Mi történik a felhasználói visszajelzésekkel?

A felhasználói észrevételeket hetente lefordítjuk, elolvassuk és kielemezzük. A visszajelzéseknek megfelelően a webhelyet folyamatosan kiigazítjuk.

Az Európai Unió portáljának felhasználói négyféleképpen küldhetnek visszajelzést a számunkra:

  • A Segítsen tökéletesíteni honlapunkat! rovat révén hetente közel 3000 észrevételt kapunk.
  • Az oldalainkra belépő látogatók közül minden huszadikat felkérjük arra, hogy néhány rövid kérdésre válaszolva vegyen részt felmérésünkben.
  • A kapcsolatfelvételi űrlap kitöltésével a látogatók megírhatják a portál minőségével kapcsolatos véleményüket, és választ kapnak tőlünk.
  • Rendszeres időközönként felhasználói tesztelésnek vetjük alá webhelyünket annak érdekében, hogy visszajelzést kapjunk a felhasználóktól a már élő weboldalakról, illetve az előkészítés alatt álló új oldalakról és rovatokról. Ezen túlmenően más módszereket is alkalmazunk, pl. helyszíni vizsgálatot, papírprototípus-alapú tesztelést és kártyarendezést.

A beérkező megjegyzések és javaslatok mindegyikét lefordítjuk (gépi fordítóprogrammal) az általunk értett munkanyelvekre, majd elemezzük őket. Kiszűrjük a visszatérő problémákat, és a visszajelzések alapján rendszeresen tökéletesítjük honlapunkat. Ha szükséges, további linkekkel bővítjük az oldalakat, módosítjuk a hivatkozások leírását, vagy más módon segítünk a felhasználóknak megtalálni a keresett információt.

A megjegyzések a név feltüntetése nélkül érkeznek be hozzánk, és nem őrzünk meg adatokat sem a honlapot böngésző vagy észrevételeket küldő felhasználókról.

Webhelyünk látogatói

A látogatóktól kapott észrevételek és elemző programunk segítségével ki tudjuk deríteni, hogy kik böngészik oldalainkat, és hogy mit keresnek. 2014-ben havonta átlagban 1,7 millióan keresték föl az EUROPA webhelyet, 25%-uk az Unión kívülről lépett be oldalainkra. A felmérésekre adott válaszokból kiderült, hogy legtöbben szakmai okokból látogatták honlapjainkat, és nagyon meg voltak velük elégedve.

Infografika az EUROPA portál látogatóiról

Back to top