Evropska unija

Kaj EU počne za svoje državljane

Kaj EU počne za svoje državljane

Od leta 1957 si Evropska unija prizadeva za mir in blaginjo v dobro svojim državljanom. Prispeva k zaščiti naših osnovnih političnih, socialnih in gospodarskih pravic.

Čeprav se nam morda zdijo samoumevne, koristi, ki jih prinaša EU, izboljšujejo naše vsakdanje življenje.

Mir in varnost

V srednji in zahodni Evropi doslej še ni bilo tako dolgega obdobja brez vojn. EU je najuspešnejši mirovni projekt v zgodovini človeštva in je prejemnica Nobelove nagrade za mir. Evropejci smo med seboj tesno povezani na gospodarskem in kulturnem področju ter delimo iste demokratične vrednote.

Enotni trg

Enotni trg je najbolj razvit in odprt trg na svetu. Temelji na štirih temeljnih svoboščinah EU, ki državljanom omogočajo da:

 1. živijo in delajo v kateri koli državi EU
 2. prenašajo kapital
 3. prodajajo blago brez omejitev
 4. zagotavljajo storitve pod enakimi pogoji

Visoki živilski in okoljski standardi

Ker države EU med sabo tesno sodelujejo, so naši prehranski in okoljski standardi kakovosti med najvišjimi na svetu. Brezvestna podjetja ne morejo prodajati kontaminirane hrane ali onesnaževati naših rek in podeželja.

Koristi za potrošnike

Potrošniki zdaj vedo, da jim bo povrnjen denar, če bodo vrnili izdelke. Potniki, ki kupujejo vozovnice za vlak ali letalo, vedo, da so upravičeni do nadomestila, če je njihovo potovanje preloženo ali preklicano. Kakovostni varnostni standardi, ki jih morajo izpolnjevati trgovci v EU, so med najstrožjimi na svetu.

Človekove pravice

EU varuje vse manjšine in ranljive skupine ter se zavzema za zatirane. EU se zavzema za enako obravnavo za vse, ne glede na državljanstvo, spol, jezikovno skupino, kulturo, poklic, invalidnost ali spolno usmerjenost.

Svetovna sila

Države EU, ki delujejo soglasno, imajo na svetovnem prizorišču veliko večjo težo kot 27 male in srednje velike države, ki ukrepajo ločeno. Skupaj imamo politični vpliv. Naši regulativni in proizvodni standardi na področju trgovine predstavljajo svetovni standard.

Primeri drugih koristi, ki jih prinaša EU, so:

 • svoje telefonske in spletne storitve lahko uporabljate brez dodatnih stroškov ne glede na to, kje v EU ste. Dostop do spletnih storitev videa in pretakanja glasbe po vsej EU je varen, saj so vaši osebni podatki zaščiteni z zakonodajo EU.
 • Vaše pravice so zaščitene med potovanjem: vaše pravice so zaščitene s pravili EU v primeru zamude ali odpovedi. upravičeni ste do pravične obravnave ne glede na to, ali potujete z letalom, vlakom, ladjo ali avtobusom.
 • Za svoje podjetje imate na voljo usposabljanje in podporo: programi EU, kot je Erasmus +, omogočajo usposabljanje in tako izboljšujejo vaše možnosti na trgu dela. EU vam prav tako pomaga, da čim bolje izkoristite možnosti vašega podjetja, in sicer s financiranjem, mentorstvom, poslovnimi mrežami in programi izmenjave.
 • Kot delavec ste zaščiteni pred nepravično obravnavo na delovnem mestu v skladu z Listino Evropske unije o temeljnih pravicah. Ta prepoveduje diskriminacijo, tudi na področju plač in odpuščanja.
 • Kot državljan EU ste zaščiteni pred negativnimi stranmi globalizacije s podporo EU malim podjetjem in s pravili, ki zagotavljajo, da velika podjetja plačajo pravičen delež davka.

 

Preberite, kako lahko EU pozitivno spremeni vaše življenje. Morda boste presenečeni, koliko primerov boste našli.

 • What Europe does for me – 100 strnjenih in enostavnih informativnih pregledov, ki pričajo o tem, kako je EU pozitivno vplivala na življenje ljudi
 • Citizens’ App – kdo dela kaj v EU – kako je to pomembno za vaš vsakdanjik in izzivi, s katerimi se srečuje EU in od katerih bodo mnogi oblikovali vašo prihodnost.
 • Rezultati EU — primeri projektov, ki jih financira EU
Back to top