Európai Unió

Mit tesz az EU polgáraiért?

Mit tesz az EU polgáraiért?

Az Európai Unió 1957 óta törekszik arra, hogy polgárai békében és jólétben éljenek. Célja, hogy segítsen érvényt szerezni az alapvető politikai, társadalmi és gazdasági jogainknak.

Ezek a vívmányok a mindennapi életünket könnyítik meg, még ha maguktól értetődőnek vesszük is őket.

Béke és biztonság

Európa középső és nyugati részén még soha nem volt ilyen hosszú ideig béke. Az EU a legsikeresebb békeprojekt az emberiség történetében – ezért is nyerte el a Nobel-békedíjat. Az európaiakat gazdasági és kulturális szempontok, valamint a magukénak vallott demokratikus értékek kötik össze egymással.

Egységes piac

Az egységes piac a világ legfejlettebb nyitott piaca. Azon a négy uniós szabadságon alapul, amely lehetővé teszi a polgároknak, illetve a vállalkozásoknak, hogy:

 1. egy másik uniós tagállamban éljenek vagy dolgozzanak,
 2. szabadon mozgassák a pénzüket a tagországok között,
 3. korlátozások nélkül kereskedjenek áruikkal és
 4. korlátozások nélkül nyújtsanak szolgáltatást.

Magas szintű élelmiszerbiztonság és környezetvédelem

Az uniós országok szoros együttműködésének köszönhetően a környezetre és élelmiszerekre vonatkozó uniós minőségi követelmények a világ élvonalába tartoznak. Az EU nem engedi, hogy tisztességtelen vállalatok fertőzött élelmiszert áruljanak a tagországok területén, vagy hogy folyóinkat/a talajt beszennyezzék.

Fogyasztói jogok

A vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy ha a vásárolt termékeket visszaviszik, pénzüket is visszakapják. Vonat- vagy repülőjegy vásárlásakor tudjuk, hogy a járat késése vagy törlése esetén kártérítésre tarthatunk igényt. Az EU területén értékesített árukra vonatkozó minőségi és biztonsági előírások a legszigorúbbak között vannak a világon.

Emberi jogok

Az EU védi a kisebbségeket és a kiszolgáltatott csoportokat, és kiáll az elnyomottakért. Az EU az egyenlő bánásmód szószólója: egyik fő alapelve az állampolgárság, nem, nyelv, kultúra, hivatás, fogyatékosság vagy szexuális irányultság alapján történő diszkrimináció tilalma.

Globális hatalom

Az uniós országok együtt sokkal hatékonyabban érvényesíthetik érdekeiket a nemzetközi porondon, mintha a 28 kis és közepes méretű nemzet külön-külön tenné ugyanezt. Az Uniónak politikai befolyása van a világban. Ami a kereskedelmet illeti, szabályozási és termékszabványainkat a világ számos országa normaként ismeri el.

Az EU további előnyöket is nyújt polgárainak:

 • Ön az EU bármelyik országában többletköltség nélkül használhatja mobiltelefonját és hozzáférhet online szolgáltatásaihoz. Az uniós jog védi az Ön személyes adatait, így nyugodt szívvel vehet igénybe online videó- és zenestreaming-szolgáltatásokat az EU egész területén.
 • Az EU védi az utasok jogait: késés vagy járattörlés esetén az uniós szabályok segítségével érvényt szerezhet az Önt megillető jogoknak. A repülő, a vonat, a busz vagy a hajó utasai ilyen esetekben kompenzációra jogosultak.
 • Az EU képzési lehetőségeket biztosít és támogatja a vállalkozásokat Az EU a programok széles skálájával (pl. Erasmus+) segíti a polgárokat, hogy elindíthassák és egyengethessék pályájukat. Ami a vállalkozókat illeti, az EU pénzforrásokkal, tanácsadással, valamint a vállalkozói hálózatok és a csereprogramok támogatásával segít a cégeknek megvetni a lábukat a piacon, és terjeszkedni.
 • Az Európai Unió Alapjogi Chartája védi a munkavállalók jogait, és tiltja a hátrányos megkülönböztetést (pl. a díjazás és az elbocsátás kapcsán).
 • Az EU megóvja polgárait a globalizáció hátulütőitől: támogatja a kisvállalkozásokat és gondoskodik róla, hogy a nagyvállalatok is kivegyék a részüket az adófizetésből.

 

Nézzen utána, milyen hatást gyakorol az EU az Ön életére. Talán meg is fog lepődni a példák sokaságán!

 • Európának köszönhetjük – száz közérthetően és tömören megfogalmazott tájékoztató arról, hogy milyen kedvező változásokat hozott az EU az emberek életében
 • Citizens' App – az Európai Parlament letölthető alkalmazása, melyből megtudhatja, ki mit csinál az Unióban, hogyan hat ki mindez az emberek mindennapjaira, milyen kihívásokkal néz szembe az EU és hogyan fogja formálni a jövőt
 • Az EU eredményei – uniós finanszírozású projektek
Back to top