Euroopan Unioni

Mitä EU tekee kansalaistensa hyväksi

Mitä EU tekee kansalaistensa hyväksi

Euroopan unioni on vuodesta 1957 lähtien toiminut rauhan ja vaurauden puolesta kansalaistensa hyödyksi. Se auttaa suojelemaan kansalaisten perustavanlaatuisia poliittisia, sosiaalisia ja taloudellisia oikeuksia.

Vaikka EU:n tuomat hyödyt voivat tuntua itsestäänselvyyksiltä, ne ovat konkreettinen osa jokapäiväistä elämäämme.

Rauha ja turvallisuus

Keski- ja Länsi-Euroopassa on meneillään niiden historian pisin rauhan aika. EU on historian onnistunein rauhanhanke, ja sille on myönnetty Nobelin rauhanpalkinto. Eurooppalaisia yhdistävät paitsi läheiset taloudelliset ja kulttuurilliset siteet myös yhteiset demokraattiset arvot.

Sisämarkkinat

EU:n sisämarkkinat ovat kehittyneimmät ja avoimimmat markkinat maailmassa. Ne perustuvat EU:n neljään keskeiseen vapauteen, joiden ansiosta EU:n kansalaiset voivat

 1. asua tai työskennellä missä tahansa EU-maassa
 2. siirtää varoja paikasta toiseen
 3. myydä tuotteita ilman rajoituksia
 4. tarjota palveluita tasavertaisin edellytyksin.

Korkeat elintarvike- ja ympäristöstandardit

EU-maiden tiiviin yhteistyön ansiosta elintarvikkeisiimme ja ympäristöömme sovelletaan maailman korkeimpiin kuuluvia laatustandardeja. Häikäilemättömät yritykset eivät pääse kuin koira veräjästä, jos ne yrittävät myydä saastuneita elintarvikkeita tai saastuttaa jokia tai maaseutua.

Edut kuluttajille

Ostosten tekijät voivat tehdä ostoksia huoletta tietäessään, että heillä on oikeus palauttaa tuotteensa ja saada rahansa takaisin. Matkustajat voivat huoletta ostaa juna- tai lentolippuja, koska he saavat korvauksen myöhästyneestä tai peruuntuneesta matkasta. EU:ssa myytyihin tuotteisiin sovelletaan maailman tiukimpiin kuuluvia laatu- ja turvallisuusstandardeja.

Ihmisoikeudet

EU suojelee kaikkia vähemmistöjä ja haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä ja puhuu sorrettujen puolesta. EU ajaa kaikkien yhdenvertaista kohtelua henkilön kansallisuudesta, sukupuolesta, kieliryhmästä, kulttuurista, ammatista, vammaisuudesta tai sukupuolisesta suuntautumisesta riippumatta.

Kansainvälinen vaikuttaja

Yhdessä toimiessaan EU-maat saavat äänensä paljon voimakkaammin kuuluviin kansainvälisillä kentillä kuin yksittäiset 27 pienet ja keskisuuret valtiot. Meillä on poliittista vaikutusvaltaa. Kaupan saralla EU:n sääntely ja tuotestandardit ovat muotoutuneet kansainväliseksi normiksi ja niitä on otettu käyttöön ympäri maailmaa.

EU tuo kansalaisilleen muitakin hyötyjä:

 • Voit käyttää puhelinta ja verkkopalveluita ilman lisämaksuja koko EU:n alueella. Voit käyttää verkossa toimivia video- ja musiikkisuoratoistopalveluita koko EU:n alueella ja luottaa siihen, että EU:n lainsäädäntö suojelee henkilötietojasi.
 • Oikeuksistasi pidetään huolta matkustaessasi: EU-säädökset turvaavat oikeutesi, jos matkalla kohdallesi osuu myöhästymisiä tai peruutuksia. Sinulla on oikeus oikeudenmukaiseen kohteluun, oli kulkuvälineenä sitten lentokone, juna, laiva tai linja-auto.
 • Voit hyödyntää EU:n tarjoamaa koulutusta ja yrityksellesi tarjolla olevaa tukea: EU:n ohjelmien kuten Erasmus+:n kautta saat koulutusta, josta on hyötyä urallasi. EU auttaa myös sinua myös saamaan kaiken irti liiketoiminnastasi – tarjolla on esimerkiksi rahoitusta, valmennusta, verkostoitumismahdollisuuksia ja vaihto-ohjelmia.
 • Työntekijänä sinua suojellaan epäoikeudenmukaiselta kohtelulta työelämässä Euroopan unionin perusoikeuskirjalla. Siinä kielletään kaikenlainen syrjintä, myös palkan ja irtisanomisten saralla.
 • EU:n kansalaisena sinua suojellaan globalisaation nurjilta puolilta, kun EU tukee pieniä yrityksiä ja varmistaa lainsäädännöllä, että isot yritykset maksavat oman osuutensa veroista.

 

Katso, miten EU:n aikaansaannokset näkyvät arjessasi – voit yllättyä.

 • #EUANDME – videoita ja tarinoita EU:n nuorille tarjoamista mahdollisuuksista
 • EU suojelee – joka päivä EU yhdistää ihmisiä ja helpottaa heidän rajat ylittävää yhteistyötään kansalaistensa turvaksi
 • investEU – miten EU:n investoinnit näkyvät ympäristössäsi?
 • Näin EU toimii hyväkseni – satoja ytimekkäitä ja helppolukuisia tietopaketteja, jotka havainnollistavat, miten EU parantaa ihmisten elämää
 • Citizens' App – kuka tekee EU:ssa mitäkin, miten tämä vaikuttaa jokapäiväiseen elämääsi ja mitkä ovat EU:n haasteet, joista moni vaikuttaa sinunkin tulevaisuuteesi
 • EU results – esimerkkejä EU:n rahoittamista hankkeista
 • Euron hyödyt
Back to top