Ευρωπαϊκή Ένωση

Τι κάνει η ΕΕ για τους πολίτες της

Τι κάνει η ΕΕ για τους πολίτες της

Από το 1957 που ιδρύθηκε, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει οφέλη στους πολίτες της καθώς εργάζεται συνεχώς για την ειρήνη και την ευημερία. Συμβάλλει στην προστασία των βασικών πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών μας δικαιωμάτων.

Αν και μπορεί να τα θεωρούμε δεδομένα, τα οφέλη αυτά βελτιώνουν συνεχώς την καθημερινότητά μας.

Ειρήνη και ασφάλεια

Η Κεντρική και Δυτική Ευρώπη δεν είχαν γνωρίσει ποτέ τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς πόλεμο. Η ΕΕ είναι το πιο επιτυχημένο εγχείρημα ειρήνης στην ανθρώπινη ιστορία και βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Οι Ευρωπαίοι συνδέονται στενά τόσο από οικονομική όσο και από πολιτιστική άποψη και μέσω των δημοκρατικών αξιών που συμμεριζόμαστε όλοι.

Ενιαία αγορά

Η ενιαία αγορά είναι η πιο ανεπτυγμένη και ανοικτή αγορά στον κόσμο. Βασίζεται στις 4 βασικές ελευθερίες της ΕΕ, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα σε εσάς και σε άλλους πολίτες:

 1. να ζείτε ή να εργάζεστε σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ
 2. να μεταφέρετε τα χρήματά σας
 3. να πωλείτε εμπορεύματα χωρίς περιορισμούς
 4. να παρέχετε υπηρεσίες με τους ίδιους όρους.

Πρότυπα υψηλής ποιότητας για τα τρόφιμα και το περιβάλλον

Επειδή οι χώρες της ΕΕ συνεργάζονται τόσο στενά, τα τρόφιμα και το περιβάλλον μας πληρούν ορισμένα από τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας στον κόσμο. Οι αδίστακτες εταιρείες δεν μπορούν να πωλούν ανεξέλεγκτα μολυσμένα τρόφιμα ή να ρυπαίνουν τους ποταμούς και την ύπαιθρο.

Οφέλη για τους καταναλωτές

Οι αγοραστές μπορούν πλέον να αισθάνονται ασφαλείς, γνωρίζοντας ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους σε περίπτωση που επιστρέψουν τα προϊόντα που αγόρασαν. Οι ταξιδιώτες μπορούν να αγοράζουν εισιτήρια για αεροπορικά ή σιδηροδρομικά ταξίδια, γνωρίζοντας ότι μπορούν να λάβουν επιστροφή των χρημάτων τους σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης του ταξιδιού τους. Και τα πρότυπα που πρέπει να πληρούν τα προϊόντα στα καταστήματα της ΕΕ συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο αυστηρών σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τόσο την ποιότητα όσο και την ασφάλεια.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Η ΕΕ προστατεύει όλες τις μειονότητες, καθώς και τις ευάλωτες και καταπιεσμένες κοινωνικές ομάδες. Η ΕΕ επιμένει στην ίση μεταχείριση όλων, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το φύλο, τη γλώσσα, τον πολιτισμό, το επάγγελμα, την αναπηρία ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Παγκόσμια δύναμη

Οι χώρες της ΕΕ που ενεργούν ως σύνολο έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή σε παγκόσμιο επίπεδο από ό, τι 27 όταν τα κράτη μέλη μικρού και μεσαίου μεγέθους ενεργούν ξεχωριστά. Διαθέτουμε πολιτική βαρύτητα. Όσον αφορά το εμπόριο, τα κανονιστικά μας πρότυπα και τα πρότυπα για τα προϊόντα υιοθετούνται παγκοσμίως ως παγκόσμια πρότυπα.

Άλλα οφέλη που φέρνει η ΕΕ στους πολίτες της:

 • Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας και τις διαδικτυακές υπηρεσίες σας χωρίς επιπλέον κόστος, όπου κι αν βρίσκεστε στην ΕΕ. Μπορείτε επίσης να έχετε πρόσβαση στις διαδικτυακές σας υπηρεσίες βίντεο και μουσικής συνεχούς ροής σε ολόκληρη την ΕΕ, με ασφάλεια, γνωρίζοντας ότι τα προσωπικά σας δεδομένα προστατεύονται από το δίκαιο της ΕΕ.
 • Τα δικαιώματά σας προστατεύονται όταν ταξιδεύετε: Οι κανόνες της ΕΕ προστατεύουν τα δικαιώματά σας σε περίπτωση καθυστερήσεων ή ακυρώσεων. Ανεξάρτητα από το αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, τρένο, πλοίο ή λεωφορείο, δικαιούστε δίκαιη μεταχείριση.
 • Μπορείτε να επωφεληθείτε από την παροχή κατάρτισης και στήριξης για την επιχείρησή σας: Προγράμματα της ΕΕ όπως το Erasmus+ σάς βοηθούν να λάβετε κατάρτιση ώστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητες σταδιοδρομίας σας. Η ΕΕ σάς βοηθά επίσης να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από την επιχείρησή σας - από τη χρηματοδότηση έως την καθοδήγηση και από τα επιχειρηματικά δίκτυα έως τα προγράμματα ανταλλαγών.
 • Ως εργαζόμενος, προστατεύεστε από την άδικη μεταχείριση στον χώρο εργασίας σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύονται οι διακρίσεις, μεταξύ άλλων, στους τομείς των αμοιβών και των απολύσεων.
 • Ως πολίτης της ΕΕ, προστατεύεστε από τα μειονεκτήματα της παγκοσμιοποίησης, με την υποστήριξη που παρέχει η ΕΕ για τις μικρές επιχειρήσεις και με τους κανόνες που διασφαλίζουν ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις καταβάλλουν το μερίδιο φόρων που τους αναλογεί.

 

Ανακαλύψτε πώς η ΕΕ αλλάζει πραγματικά τη ζωή σας. Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσα πολλά παραδείγματα θα βρείτε.

 • Τι κάνει η Ευρώπη για μένα - εκατοντάδες συνοπτικά, ευανάγνωστα ενημερωτικά δελτία που δείχνουν πώς η ΕΕ αλλάζει προς το καλύτερο τη ζωή των πολιτών
 • Η εφαρμογή Citizens' App - ποιος κάνει τι στην ΕΕ, πώς σχετίζεται η δράση της ΕΕ με την καθημερινότητά σας και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει, πολλές από τις οποίες πρόκειται να διαμορφώσουν το μέλλον σας.
 • EU results – παραδείγματα έργων που χρηματοδοτεί η ΕΕ
Back to top