Evropska unija

Evropska zastava

Evropska zastava

Evropska zastava predstavlja Evropsko unijo ter hkrati enotnost in identiteto Evrope.

Evropska zastava je temno modre barve z dvanajstimi zlatimi zvezdami, ki tvorijo krog in s tem ponazarjajo enotnost, solidarnost in sožitje narodov Evrope.

Število zvezd na zastavi nima nič skupnega s številom držav članic, čeprav je krog simbol enotnosti.

Zgodovina zastave

Zamisel o evropski zastavi se je porodila leta 1955. Organizacija Svet Evrope, ki zagovarja človekove pravice in spodbuja evropsko kulturo, je izbrala sedanji motiv za svojo zastavo. V naslednjih letih je predlagala, da bi tudi novonastale evropske institucije sprejele ta simbol.

Evropski parlament je zastavo sprejel leta 1983 in jo potrdil kot zastavo Evropskih skupnosti. Leta 1985 so jo evropski voditelji potrdili kot uradni emblem Evropskih skupnosti (pozneje Evropske unije). Vsaka evropska institucija poleg tega uporablja še svoj emblem.

Priložnostni evrski kovanec: 30. obletnica zastave Evropske unije

Ob 30. obletnici odločitve voditeljev EU, da zastava postane emblem EU, so v državah evrskega območja izdali poseben priložnostni kovanec. Motiv na kovancu so izbrali državljani in prebivalci evrskega območja s spletnim glasovanjem, ki ga je leta 2015 pripravila Evropska komisija. Zmagovalni motiv je oblikoval George Stamatopoulos, graver pri grški centralni banki. Na motivu je dvanajst zvezd in človeških likov, ki pozdravljajo rojstvo nove Evrope. Oglejte si zmagovalni kovanec.

Infografika – Evropska zastava

Emblem EU

Back to top