Uniunea Europeană

Drapelul european

Drapelul european

Drapelul european simbolizează atât Uniunea Europeană, cât și, în sens mai larg, identitatea și unitatea Europei.

Drapelul prezintă un cerc format din 12 stele aurii pe fond albastru. Stelele simbolizează idealurile de unitate, solidaritate și armonie între popoarele Europei.

Numărul stelelor nu are legătură cu numărul statelor membre, cercul fiind un simbol al unității.

Istoria drapelului european

Istoria acestui simbol a început în anul 1955. Consiliul Europei, instituție care luptă pentru apărarea drepturilor omului și promovarea culturii europene, a adoptat formatul actual al drapelului pentru uz propriu. În anii care au urmat, el a încurajat instituțiile europene, pe măsură ce erau înființate, să adopte același drapel.

În 1983, Parlamentul European a decis ca drapelul Comunităților să fie același cu drapelul Consiliului Europei. În 1985, liderii europeni au transformat drapelul în emblema oficială a Comunităților Europene (care au devenit ulterior Uniunea Europeană). În plus, fiecare instituție are acum propria emblemă.

Monedă euro comemorativă: drapelul UE la 30 de ani

Pentru a marca cea de-a 30-a aniversare a deciziei liderilor UE de a adopta drapelul ca emblemă a Uniunii, cele 19 țări din zona euro emit o monedă comemorativă. În urma unei competiții on-line, organizate de Comisia Europeană în 2015, cetățenii și rezidenții zonei euro au ales modelul creat de Georgios Stamatopoulos, un gravor de la Banca Greciei. Acesta ilustrează 12 stele care se transformă în siluete umane, îmbrățișând nașterea unei noi Europe. Modelul câștigător

Emblema UE

Back to top