Európai Unió

Az európai zászló

Az európai zászló

Az európai zászló az Európai Uniót, tágabb értelemben pedig az európai egységet és identitást szimbolizálja.

Az európai zászló tizenkét aranyszínű csillagot ábrázol, amelyek kék alapon egy kört alkotnak. A csillagok az európai népek közötti egység, szolidaritás és harmónia eszményét jelképezik.

A kör az egységet jelképezi, a csillagok száma és a tagállamok száma között azonban nincs összefüggés.

Az európai zászló története

A zászló története 1955-re nyúlik vissza. Eredetileg az emberi jogokat védelmező és az európai kultúrát támogató Európa Tanács választotta jelképéül. A következő években az Európa Tanács az akkor létrejött új európai intézményeket is arra buzdította, hogy fogadják el a lobogót saját jelképüknek.

Az Európai Parlament 1983-ban határozatot hozott, miszerint az Európai Közösségek is ezt a zászlót használják. Az EU vezetői 1985-ben a zászlót az Európai Közösségek (később: az Európai Unió) hivatalos jelképévé választották. Valamennyi európai uniós intézmény emellett saját emblémát is használ.

Euró-emlékérme az EU zászlajának 30. évfordulójára

Az euróövezetbe tartozó 19 ország különleges emlékérmet bocsát ki abból az alkalomból, hogy 30 éves az Európai Uniót jelképező lobogó. Az emlékérmet az a rajzolat díszíti, amelyet az uniós polgárok, illetve az euróövezet országainak lakói az Európai Bizottság által 2015-ben meghirdetett online szavazáson a legjobbnak ítéltek: a Görög Nemzeti Bankban vésnökként dolgozó Jorgosz Sztamatopulosz munkáját. Az érmén 12 csillag látható, amelyek emberi alakokká változva jelképezik Európa újjászületését. Nézze meg a nyertes érmét.

Infografika – Az európai zászló

Az EU emblémája

Back to top