Europska unija

Europska zastava

Europska zastava

Europska zastava simbolizira ne samo Europsku uniju već i europsko jedinstvo i identitet u širem smislu.

Europska zastava sastoji se od kruga od 12 zlatnih zvijezda na plavoj podlozi. Zvijezde simboliziraju ideale jedinstva, solidarnosti i sklada među narodima Europe.

Broj zvijezda nije povezan s brojem država članica, dok krug simbolizira jedinstvo.

Povijest europske zastave

Povijest europske zastave vodi nas u 1955. Vijeće Europe, koje se zalaže za obranu ljudskih prava i promiče europsku kulturu, odabralo je sadašnji dizajn za vlastite potrebe. Tijekom sljedećih godina poticalo je europske institucije u nastajanju da tu zastavu i same prihvate.

Godine 1983. Europski parlament odlučio je da zastava kojom se koristi Vijeće Europe postaje zastava Zajednicâ, a 1985. odlukom europskih čelnika ona je postala službeni amblem Europskih zajednica, koje će kasnije postati Europska unija. Usto, sve europske institucije danas imaju vlastiti amblem.

Prigodna kovanica eura: trideset godina zastave EU-a

U cilju obilježavanja tridesete godišnjice odluke čelnika EU-a o uvođenju zastave kao amblema EU-a, 19 država članica europodručja izdaju posebne prigodne kovanice. Nakon natječaja na internetu koji je Europska komisija održala u 2015., građani i stanovnici europodručja izabrali su njihov dizajn koji je osmislio Georgios Stamatopoulos, graver u Grčkoj središnjoj banci. Motiv prikazuje 12 zvijezda koje poprimaju ljudski oblik i pozdravljaju rođenje nove Europe. Pogledajte pobjednički motiv.

Infografika – Europska zastava

Simboli EU-a

Back to top