Europeiska Unionen

Europadagen 2019

Fira Europadagen 2019 med EU-institutionerna som håller öppet hus den 4 maj i Bryssel, den 9 maj i Luxembourg och den 19 maj i Strasbourg.

EU-kontoren i Europa och övriga världen anordnar också en mängd aktiviteter för alla åldrar.

Passa på att lära dig mer om vad EU-institutionerna gör för dig. Besök EU-byggnaderna och delta i debatter, guidade visningar och andra aktiviteter.

I Bryssel och Strasbourg är årets tema att du väljer din framtid. EU-valet den 23–26 maj är din chans att rösta fram de som ska företräda dig och fatta beslut som påverkar din vardag. Lova att rösta och ta ansvar för framtiden på sajten denhärgångenröstarjag.eu.

     #EUopenday

 

EU-institutionernas evenemang

Bryssel – 4 maj 2019, kl. 10–18

Evenemang i Bryssel >

Strasbourg – 19 maj 2019

 

Evenemang i Strasbourg:

 

Evenemang i EU

EU-kommissionens och Europaparlamentets lokalkontor i EU-länderna anordnar en mängd aktiviteter för alla åldrar.

Ta reda på vad som händer i ditt land.

Europadagsfirande i världen

EU-delegationer runtom i världen anordnar också en mängd aktiviteter.

Läs mer

Varför firas Europadagen?

På Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa. Det är årsdagen av den historiska Schumandeklarationen. I ett tal i Paris 1950 föreslog Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart.

Hans vision var att skapa en europeisk organisation som skulle samla och förvalta kol- och stålproduktionen. Ett fördrag om en sådan organisation – Europeiska kol- och stålgemenskapen – undertecknades knappt ett år senare. Robert Schumans förslag betraktas i dag som startskottet för EU.

Back to top