Europeiska Unionen

Europadagen 2018

För att fira Europadagen har EU-institutionerna öppet hus den 5 maj i Bryssel, den 5 och 9 maj i Luxemburg och den 10 juni i Strasbourg.

EU-kontor i Europa och övriga världen anordnar också en mängd aktiviteter för alla åldrar.

Varje år tar tusentals människor chansen att delta i visningar, debatter, konserter och andra evenemang i samband med Europadagen.

     #EUopenday

Besök EU-institutionerna

Bryssel

Hitta evenemang i Bryssel

5 maj 2018, kl. 10–18

Luxemburg

 

Hitta evenemang i Luxemburg

5 maj 2018, kl. 14–18

9 maj 2018, kl. 10–18

Strasbourg

 

Hitta evenemang i Strasbourg

10 juni 2018, kl. 10–18

 

Europadagsevenemang i EU

EU-kommissionens och Europaparlamentets lokalkontor i EU-länderna anordnar en mängd aktiviteter för alla åldrar.

Ta reda på vad som händer i ditt land.

Europadagsfirande i världen

På Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa. Det är årsdagen av Schumandeklarationen. I år deltar också EU-delegationer runt om i världen i firandet. Det blir en mängd aktiviteter under hela maj.

Årets tema är Europaåret för kulturarv.

Läs mer

Varför firas Europadagen?

På Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa. Det är årsdagen av den historiska Schumandeklarationen. I ett tal i Paris 1950 föreslog Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart.

Hans vision var att skapa en europeisk organisation som skulle samla och förvalta kol- och stålproduktionen. Ett fördrag om en sådan organisation – Europeiska kol- och stålgemenskapen – undertecknades knappt ett år senare. Robert Schumans förslag betraktas i dag som startskottet för EU.

Back to top