Evropska unija

Dan Evrope

Dan Evrope

70 LET SOLIDARNOSTINa dan Evrope, 9. maja, praznujemo mir in enotnost v Evropi. Ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije. Francoski zunanji minister Robert Schuman je v govoru v Parizu leta 1950 predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope.

Zavzel se je za oblikovanje evropske institucije, ki bi skrbela za skupno upravljanje industrije premoga in jekla. Pogodbo o ustanovitvi takšne institucije so podpisali naslednje leto. Schumanov predlog šteje za začetek povezovanja držav v Evropsko unijo.

Institucije EU praznujejo dan Evrope

Institucije EU ob praznovanju dneva Evrope vsako leto v začetku maja v Bruslju in Strasbourg pripravijo dan odprtih vrat za javnost. Lokalna predstavništva EU v Evropi in po vsem svetu organizirajo številne dejavnosti in dogodke za obiskovalce vseh starosti.

Vsako leto več tisoč ljudi obišče institucije, sodeluje v razpravah, posluša glasbene koncerte in si ogleda druge prireditve, s katerimi obeležimo dan Evrope in izboljšujemo poznavanje EU.

Dan Evrope 2020

Institucije EU so se ob dnevu Evrope 2020 s številnimi spletnimi dejavnostmi zahvalile Evropejcem in Evropejkam, ki v duhu solidarnosti pomagajo Uniji premagovati krizo, ki jo je povzročil koronavirus. Ogledate si lahko pričevanja Evropejcev in Evropejk ter spoznate 16 načinov boja Evropejcev in Evropejk proti koronavirusu ter posodobljene informacije o odzivu EU na krizo koronavirusa.Predstavništva Evropske komisije, uradi za zvezo Evropskega parlamenta in delegacije Evropske unije so obeležili dan Evrope v kontekstu krize covid-19 ter v sodelovanju z lokalnimi in nacionalnimi organi proslavili solidarnost, vrednote EU in evropski duh.

9. maja 2020 je minilo tudi 70 let od Schumanove deklaracije, ki je bila izhodišče za gradnjo evropskega projekta. Življenje in delo Roberta Schumana je narekovala njegova zavzetost za konec vojne v Evropi. Zato smo počastili tudi 75. obletnico konca druge svetovne vojne v Evropi. Danes si skupaj prizadevamo za varnejši svet.

Ljudje v Evropi in po svetu so se odzvali na naše povabilo in proslavili dan Evrope ob glasbi evropskih umetnikov. Na spodnjih povezavah boste našli dodatne zanimivosti.

Evropski parlament

Evropski svet

Evropska komisija

Evropska služba za zunanje delovanje

Evropski ekonomsko-socialni odbor

Evropski odbor regij

Back to top