Evropska unija

Dan Evrope 2019

Praznujmo Dan Evrope 2019, ko bodo institucije EU pripravile dan odprtih vrat – 4. maja v Bruslju, 9. maja v Luxembourgu in 19. maja v Strasbourgu.

Tudi lokalna predstavništva EU v Evropi in svetu bodo organizirala številne dejavnosti in dogodke za obiskovalce vseh starosti.

To je edinstvena priložnost, da se seznanite z delom evropskih institucij in kako njihove odločitve vplivajo na vaše življenje. Oglejte si stavbe institucij, sodelujte v različnih dejavnostih ter se udeležite razprav in vodenih ogledov stavb.

Letošnja tema v Bruslju in Strasbourgu je prihodnost EU. Na naslednjih evropskih volitvah med 23. in 26. majem 2019 boste imeli priložnost, da izberete predstavnike, ki bodo s sprejemanjem pomembnih odločitev vplivali na vaše vsakdanje življenje. Prevzemite odgovornost in se udeležite volitev na tokratgremvolit.eu.

     #EUopenday

 

Dejavnosti v institucijah EU

Bruselj – 4. maj 2019, 10–18h

Dejavnosti v Bruslju >

Luxembourg – 9. maj 2019

 

Dejavnosti v Luxembourgu:

Strasbourg – 19. maj 2019

 

Dejavnosti v Strasbourgu:

 

Dejavnosti po državah EU

Lokalna predstavništva Evropske komisije in Evropskega parlamenta v EU bodo pripravila številne dejavnosti in dogodke za obiskovalce vseh starosti.

Več o dogajanju v državah na spodnjih povezavah.

Dejavnosti po svetu

Delegacije EU po svetu bodo odprle svoja vrata in organizirale številne dejavnosti in dogodke.

Več informacij

Zakaj praznujemo dan Evrope

Vsako leto 9. maja praznujemo dan Evrope, posvečen miru in sožitju v Evropi. Na ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije. Francoski zunanji minister Robert Schuman je v govoru v Parizu leta 1950 predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bo zagotavljala trajni mir med narodi Evrope.

Zavzel se je za oblikovanje evropske institucije, ki bo skrbela za skupno upravljanje industrije premoga in jekla. Pogodbo o ustanovitvi takšne institucije so podpisali naslednje leto. Schumanov predlog velja za začetek današnje Evropske unije.

Back to top