Evropska unija

Dan Evrope

Ne spreglejte:

  • Bruselj: 4. maj 2019
  • Luksemburg: 11. maj 2019
  • Strasbourg: 19. maj 2019

V mesecu maju bodo institucije EU odprle vrata obiskovalcem. Bi radi bolje spoznali Evropsko unijo? Pridružite se praznovanju ter se udeležite dogodkov in prireditev za obiskovalce vseh starosti.

Kmalu bo na voljo več informacij.

Na dan Evrope, 9. maja, praznujemo mir in enotnost v Evropi. Ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije. Francoski zunanji minister Robert Schuman je v govoru v Parizu leta 1950 predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope.

Zavzel se je za oblikovanje evropske institucije, ki bi skrbela za skupno upravljanje industrije premoga in jekla. Pogodbo o ustanovitvi takšne institucije so podpisali naslednje leto. Schumanov predlog šteje za začetek povezovanja držav v Evropsko unijo.

Institucije EU praznujejo dan Evrope

Institucije EU ob praznovanju dneva Evrope vsako leto v začetku maja v Bruslju in Strasbourg pripravijo dan odprtih vrat za javnost. Lokalna predstavništva EU v Evropi in po vsem svetu organizirajo številne dejavnosti in dogodke za obiskovalce vseh starosti.

Vsako leto več tisoč ljudi obišče institucije, sodeluje v razpravah, posluša glasbene koncerte in si ogleda druge prireditve, s katerimi obeležimo dan Evrope in izboljšujemo poznavanje EU.

Dan Evrope 2018 v slikah

Dogodki ob praznovanju dneva Evrope 2018. Fotogalerije sodelujočih institucij EU:

Back to top